Savunma Sanayii Başkanlığı: S-400 tedariki konusunda yeni gelişme söz konusu değil

Savunma Sanayii Başkanlığı: S-400 tedariki konusunda yeni gelişme söz konusu değil
Savunma Sanayii Başkanlığı, Türkiye'nin Rusya'dan ikinci parti S-400 alacağı yönündeki haberler hakkında açıklama yaptı: Yeni gelişme söz konusu değil.

Türkiye'nin Rusya'dan ikinci parti S-400 alacağına dair Rus basınında yayımlanan haberler konusunda Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı'ndan (SSB) açıklama geldi. Başkanlık resmi kaynaklarından S-400 tedarik sürecine ilişkin yapılan açıklamada, "Yeni bir gelişme söz konusu değil. İlk gün yapılan anlaşmaya göre süreç devam etmektedir" denildi.

İkinci parti S-400'lerin sevkıyatı için iki ülke arasında bir sözleşme imzalandığı haberi, Türkiye'den bir heyetin F-16 tedariki için ABD'ye gittiğinin duyurulmasından bir gün sonra, Rusya devlet ajansı TASS'ta yayımlandı.

Uluslararası bir askeri forum sırasında TASS'a konuşan Rusya Federal Askeri-Teknik İşbirliği Servisi Direktörü Dmitri Şugayev, anlaşmanın 'çoktan' imzalandığını ve bazı bileşenlerin Türkiye'de üretileceğini söyledi. Şugayev, "İlgili anlaşma çoktan imzalandı. Diğer şeylerin yanı sıra anlaşma, S-400 sistemlerinin bazı parçalarının Türkiye'de üretilmesine de izin verecek" dedi. Rus yetkili, Türkiye ile yapılan kontratın şu an hayata geçirilmekte olduğunu da ekledi.

Türkiye'nin bir NATO üyesi olarak Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri alması ABD'yle gerilim yaratmaya devam ediyor. TASS'taki haberin yayımlanmasından bir gün önce Milli Savunma Bakanlığı, teknik heyetinin F-16 tedariki ve modernizasyonunun en kısa sürede gerçekleştirilmesi amacıyla ve davet üzerine dün ABD'ye gittiğini açıklamıştı.

ABD, S-400 alımına karşı yaptırım olarak Türkiye’yi F-35 programından çıkarmış ancak yeni F-16 alımı be mevcut filonun modernizasyonu için Joe Biden yönetiminden yeşil ışık gelmişti. Bununla birlikte, Kongre'den F-16'lara onay çıkıp çıkmayacağı bilinmiyor. (Kısa Dalga)

Gündem