Sayıştay raporundaki usulsüzlükler: Öğrenciler için tahsis edilen halı sahayı AKP'li belediye kiraya vermiş!

Sayıştay raporundaki usulsüzlükler: Öğrenciler için tahsis edilen halı sahayı AKP'li belediye kiraya vermiş!
Sayıştay denetçileri, Bitlis'te öğrencilere ücretsiz kullandırılması için AKP'li belediyeye tahsis edilen halı sahanın şahıslara kiralandığını tespit etti.

METİN YOKSU


Sayıştay'ın Eylül, Ekim ve Kasım aylarında 2021 yılında mahalli idarelerde yaptığı denetimlere ilişkin 218 rapor yayımladı. Söz konusu dönemde 170 adet belediye ve bağlı idare, 9 adet il özel idaresi ve 39 adet mahalli idare şirketi denetlendi.

Eylül, Ekim ve Kasım aylarında yayımladığı 9 adet il özel idaresi raporunda dikkat çekici bilgiler yer aldı.

Sayıştay denetçilerinin raporlarına usulsüzlükler yansırken, bunlar arasında en dikkat çekici olanlardan birisi Bitlis'in Mutki ilçe belediyesine ait.

Halı saha kiraya verilmiş

Sayıştay denetçilerinin yapmış olduğu incelemelere göre, İl Özel İdaresi, 1 Ekim 2019 tarihinde aldığı kararla, Miritağa Mahallesi'ndeki halı sahayı, öğrencilerin sportif faaliyetlere katılması amacıyla Mutki Belediyesi'ne bedelsiz olarak verdi. Halı saha, 31 Mart 2024'e kadar belediyeye tahsis edildi.

ekran-resmi-2022-12-09-10-25-03.png

Ancak denetçiler, söz konusu halı sahanın AKP'li belediye tarafından gelir sağlamak amacıyla özel kişilere kiralandığını ve tahsisin amacı dışında kullanıldığını saptadı. Raporda, AKP'li belediyenin sağladığı kazanç ise belirtilmedi.

Taşınmazlar kanuna aykırı şekilde süresiz tahsis edilmiş

Denetçiler, İl Özel İdaresi'nin bazı taşınmazları süresiz farklı kurum ve kuruluşlara tahsis ettiğini de belirledi. Rapora göre, Güroymak ilçesinde yer alan bir taşınmaz Müftülüğe, Mutki ilçesinde bulunan bir taşınmaz da Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'ne süresiz tahsis edilmiş.

Raporda, şöyle denildi: "İl Özel İdarelerinin kendilerine ait taşınmazları, aslî görev ve hizmetlerinde kullanılmak üzere diğer kamu kurum ve kuruluşlarına, süresi yirmi beş yılı geçmemek üzere tahsis edebileceği için süresiz tahsis kararları kanuna aykırılık oluşturmaktadır. Tahsis kararının, en fazla 25 yılı içerecek şekilde il genel meclisi tarafından yenilenmesi gerekmektedir.."

Derneklere usulsüz tahsisler

Kırklareli İl Özel İdaresi'nde denetçilerin yaptığı incelemeler başka usulsüz tahsisleri de ortaya çıkardı. Buna göre İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne ve doğrudan derneklere taşınmaz tahsisi yaptı ve bunlara süre sınırı koymadı.

Derneklere ve sivil toplum kuruluşlarına doğrudan veya dolaylı bir tahsis yapılamayacağını kayda düşen denetçiler, işlemlerin iptal edilmesi gerektiğini belirtti.

Kastamonu İl Özel İdaresi'nde kamu denetçilerinin incelemesine personellerin görevlendirme tarihleri dışında geçici görev yolluğu talep ettikleri ve kurum tarafından da ödemelerin yapıldığı tespit edildi. Ödemelerin miktarı ve kurumun zarara uğrayıp uğramadığı bilgisi raporlara yansıtılmazken denetçiler rapora ödemelerin yapılmaması gerektiği görüşünü ekledi. Derneklerin isimleri raporda yer almadı.

60 muhasebe kaydı silindi

Nevşehir İl Özel İdaresi'nde denetçilerin yaptığı incelemelerde muhasebe kayıtlarının silindiği ve geriye dönük işlemlerin değiştirildiği tespit edildi.

Mevzuata göre muhasebe işlemlerinde hata yapılabileceği, bu hataların da ancak muhasebe kaydı ile düzeltilebileceğini rapora not düşen kamu denetçileri şöyle dedi:

"Hal böyle iken, Birleşik Veri Aktarım Sistemi'nde (BVAS) bulunan İdarenin 2021 yılı hesaplarına ilişkin birleştirilmiş veriler defterinde yapılan incelemede, bazı muhasebe kayıtlarının geriye dönük olarak değiştirildiği, bazı yevmiye kayıtlarının atlandığı, 60 yevmiye kaydının ise silindiği tespit edilmiştir.

Oysaki mezkûr yönetmeliğe göre yevmiye numaraları sıralı olmalı, hatalı yapılan yevmiye kayıtları ise silinerek değil düzeltme kaydı yapılarak düzeltilmelidir. Yapılan işlemlerin gerek mevzuat açısından gerekse muhasebe sisteminin güvenirliği açısından usulüne uygun olarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir."

Osmaniye İl Özel İdaresi'nin incelemelerindeyse doğrudan temin yönteminin ihale usulleri yerine rutin bir yöntem olarak benimsendiği ve mevzuata aykırı şekilde işlerin parçalara bölünerek yaptırıldığı tespit edildi.

Özel Haber