Schengen çilesi büyüyor: Onlarca evrak, haftalarca bekleme, üstüne 'ret'

Schengen çilesi büyüyor: Onlarca evrak, haftalarca bekleme, üstüne 'ret'
Avrupa ülkelerine yapılan vize başvurularında ücretler ortalama 120-125 Euro’yu buluyor. Onlarca evrak isteniyor, haftalarca bekletiliyor, sonunda da çoğuna ‘ret’ cevabı veriliyor. Üstelik vize ücretleri de geri ödenmiyor.

Avrupa Birliği ülkelerine gitmek için Schengen vizesine başvuran vatandaşlardan onlarca evrak isteniyor, haftalarca bekletiliyor, sonunda da çoğuna ‘ret’ cevabı veriliyor. Üstelik vize ücretleri de geri ödenmiyor.

Hürriyet gazetesinden Turan Yılmaz'ın haberine göre Avrupa ülkelerine yapılan vize başvurularında ücretler ortalama 120-125 Euro’yu buluyor. İngiltere’ye gidişlerde ücret, vize süresine göre 130 dolardan 1105 dolara kadar değişirken, ABD’ye gidişlerde de vize ücretleri yaklaşık 200 dolar tutuyor.

Vize randevuları 10-12 haftaya kadar uzuyor. İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, iş yoğunluğundan dolayı randevuların geç verildiğini belirtirken, “Süre her ülkeye göre değişiyor. İki-üç ay sonrasına gün verilebiliyor. Salgın sonrası artan bir yoğunluk var, iş yoğunluğundan dolayı böyle bir süreç yaşanıyor. Yıllık 100 milyon Euro Schengen vize ücreti ödüyoruz. Bu da rekabeti engelleyen tarife dışı bir engel” dedi.

Vizede yaşanan sıkıntıları Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’ne (AKPM) bir rapor halinde sunan AK Partili Meclis Sanayi Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, vize başvurularındaki ret oranlarında geçmişe göre katlamalı bir artış olduğuna dikkat çekti. Altunyaldız, raporun komisyonda kabul edildiğini, Genel Kurul’da da kabul edilmesini beklediğini belirtti.

Meclis Dışişleri Komisyonu üyesi CHP’li Utku Çakırözer, “Artık transit vizeler bile soruna dönüştü. Avrupa üzerinden bir başka kıtaya gitmeye kalktığınızda, transit vize için bile aylarca bekleyebiliyorsunuz” dedi. Çakırözer, “Yaşanan bu mağduriyet ve sıkıntılar karşısında Dışişleri Bakanlığı’nın kayıtsız kalması kabul edilemez, devreye girilmeli” dedi.

Gündem