Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı, TTB Başkanlığı için mahkemeye başvuruldu

Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı, TTB Başkanlığı için mahkemeye başvuruldu
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin açıklamalarının ardından, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla gözaltına alındı. Başsavcılık, Fincancı’nın TTB Başkanlığı görevine son verilmesi için mahkemeye başvurdu.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin açıklamalarının ardından, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla, “kimyasal silah soruşturması” kapsamında gözaltına alındı. Başsavcılık, Fincancı’nın TTB Başkanlığı görevinin sona erdirilmesi için mahkemeye başvurdu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin PKK’ya yönelik operasyonlarında kimyasal silah kullandığı tartışmalarına katılan TTB Başkanı Fincancı hakkında “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan soruşturma başlattı.

ERDOĞAN VE BAHÇELİ’DEN MESAJLAR

Fincancı, sözleri nedeniyle siyasetin de gündemini oluşturdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, “yargının harekete geçtiğini” belirtip, “Hem bu kişiyle, hem de bu kurumla ilgili adımlar atılacak” demiş ve şu ifadeleri kullanmıştı:

"Bakanlarımıza, Tabipler Birliği başta olmak üzere meslek örgütlerinde yeni yapıya geçilmesine yönelik mevzuat çalışmalarının hızlandırılması talimatı verdik. Gerekirse yasal düzenlemeyle bu ismin değişmesini sağlayacağız… Böyle bir şahsın adı Türk’le başlayan kurumun başında olmasını milletimizin tüm fertlerini rahatsız ettiğine inanıyorum."

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de partisinin Meclis Grup Toplantısında şu ifadeleri kullanmıştı:

“Türk Tabipleri Birliği'nin başkan ve yöneticileri hakkında en ağır cezai işlemlerin tatbik ve temin edilerek bu birliğin kapısına kilit vurulmasını, doktorlarımızın bu kuruma mecburi üyelik şartlarının kaldırılarak özgürleşmelerini tarihi önemde addediyorum. Türk düşmanı bir birliğin başında Türk olamaz, Türk yazılamaz. Türk askerlerine hain ve zalimlerin ağzıyla kimyasal silah çamuru atanları, mesela TTB Başkanı ile diğerlerinin Türk vatandaşlığından çıkarılması, vatansız ve ülkesiz olmaya mahkum edilmesi akla en yakın yollardan birisidir.”

VE GÖZALTI KARARI

Siyasetin bu açıklamalarının ardından Fincancı hakkında “gözaltı kararı” geldi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, sabah saatlerinde Fincancı’nın gözaltına alınmasına karar verdi. Başsavcılığın kararı, İstanbul’da uygulandı. Fincancı İstanbul’da gözaltına alınarak Ankara’ya götürülürken, evinde arama başlatıldı.

TTB Başkanı’nın gözaltına alınma kararını, üyesi olduğu Türkiye İnsan Hakları Vakfı duyurdu.

"TTB Başkanı ve Vakfımızın Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı kabul edilemez bir şekilde gözaltına alınmıştır. Derhal serbest bırakılsın."

Bu açıklamanın ardından resmi açıklama, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan geldi. Başsavcılık, Fincancı’nın gözaltına alındığını, 20.10.2022 tarihinde PKK/YPG silahlı terör örgütünün sözde yayın organına yaptığı açıklamalar nedeniyle Türk Tabipler Birliği Başkanı Rasime Şebnem Korur, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımız Terör Suçları Soruşturma Bürosunca başlatılan soruşturma kapsamında, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 7/2 maddesi gereğince Terör Örgütü Propagandası Yapmak suçundan 26.10.2022 tarihinde gözaltına alınmıştır” ifadeleriyle açıkladı.

Fincancı’nın gözaltına alınma kararına ilk tepkilerden biri, başkanı olduğu TTB’den geldi. TTB açıklamasında, “Bir süredir yürütülen linç kampanyasının ardından bugün gözaltına alınan hocamız Dr. Şebnem Korur Fincancı’ya yapılanları asla kabul etmiyoruz. Hocamıza ve örgütümüze sahip çıkarak mücadelemizi sürdüreceğiz!” denildi.

GÖREVİNE SON VERİLSİN BAŞVURUSU

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bir diğer adımı da, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Gerekirse yasal düzenlemeyle bu ismin değişmesini sağlayacağız” dediği Fincancı’nın TTB Başkanlığı görevine son verilmesi yönünde oldu. Başsavcılık, Fincancı’nın Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanlığı görevinin sona erdirilmesi için mahkemeye başvurduğunu şu ifadelerle duyurdu:

“Ayrıca Cumhuriyet Başsavcılığımızca adı geçen şüphelinin halen devam ettirdiği Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanlığı görevine, 6023 sayılı Türk Tabipler Birliği Kanununun ‘Amaçları dışında faaliyet gösteren Türk Tabipleri Birliğinin merkez ve tabip odalarındaki sorumlu organlarının görevlerine son verilmesine ve yerlerine yenilerinin seçilmesine, Sağlık Bakanlığının veya bulundukları yer Cumhuriyet Başsavcılığının istemi üzerine…’ şeklindeki Ek 2. Maddesinin 2. Fıkrası gereğince son verilmesine, aynı maddenin 3. Fıkrasında düzenlenen usulle yerine yeni merkez konseyi başkanı seçilmesine karar verilmesi için nöbetçi asliye hukuk mahkemesi nezdinde talepte bulunulmuştur.”

“İFADE İÇİN BAŞVURMUŞTU” İDDİASI

Gözaltı kararından sonra, “Savcılık ifade için çağırma yoluna niye gitmedi?” sorusu gündeme geldi.

Halk TV Ankara Temsilcisi Özlem Akarsu Çelik, Fincancı’nın avukatları aracılığıyla ifade vermek için başvurduğunu savcılığın da “ifadeye çağrılacak” bilgisi verdiğini şöyle aktardı:

"Fincancı yurt dışındaydı, döndü ve ifade vermek için başvurdu avukatlarıyla. 'Perşembe akşamı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma başlattığı bilgisini alır almaz, cuma günü giderek bir dilekçe verdik. Katibe telefonlarımızı bıraktık ve başsavcılıktan da ifadeye çağrılacağı bilgisini aldık. Biz ifadeye çağrılmasını beklerken evine bir baskınla gözaltına alındı Şebnem Hoca. Biz de şu anda İstanbul'a hakaret ediyoruz' dediler konuştuğum avukatlar. Ankara'ya getirileceğine dair bir bilgi var Şebnem Korur Fincancı'nın."

Gündem