Şebnem Korur Fincancı için ‘Özgürlük Nöbetleri’

Şebnem Korur Fincancı için ‘Özgürlük Nöbetleri’
Diyarbakır ve Ankara’da başlatılan “Özgürlük Nöbetleri”, Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı serbest bırakılana kadar her hafta sürdürülecek.

Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı için Diyarbakır ve Ankara’da “Özgürlük Nöbetleri” başlatıldı.

Diyarbakır’da Tabip Odası tarafından başlatılan nöbete, İnsan Hakları Derneği (İHD), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları (TMMOB), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) yöneticileri de katıldı.

Diyarbakır Tabip Odası’ndaki açıklamada, “Yaşamın ve hakikatin yanındayız. Şebnem Korur Fincancı Onurumuzdur" yazılı pankart asıldı.

“Hakikatin izini sürenler her zaman olacak”

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, TİHV Diyarbakır Temsilcisi Murat Aba, “Şebnem Hoca yıllardır haksızlık ve hukuksuzluklara karşı mücadele etmiş bir akademisyendir. Bu dönemde herkesin sesini ve sözünü kısmaya çalışıyorlar. Hakikatin izini sürenler her zaman olacak. Hakikatler için mücadele edeceğiz” dedi.

KESK MYK Üyesi Varol Öztorun ise “Şebnem Korur Fincancı, meslek etiği gereği yaptığı açıklamalar nedeniyle tutuklandı. Bu ülkenin ezilen kesimlerine de mesaj verdi. Şebnem Hocanın mücadelesi güçlüdür” dedi. Adalet nöbetlerinin karşılık bulacağına inandığını dile getiren Öztorun, “Kazanan emekçiler, kaybeden ise AKP olacak” diye konuştu.

Şebnem Korur Fincancı’nın gerçekleri söylediği için tutuklandığını dile getiren Tüm Bel Sen Genel Sekreteri Yılmaz Yardımcı da “Tutuklamalar, Türkiye’de baskının ne derece olduğunun göstergesidir. Şebnem Hoca, hukukuz bir şekilde gözaltına alınıp tutuklandı ve bu kabul edilebilir değil” dedi.

Ankara’da da Tabip Odası’nda “Özgürlük Nöbeti” başlatıldı. Açıklamaya, TTB Merkez Yürütme Kurulu üyelerinin yanı sıra, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), İnsan Hakları Derneği (İHD), Halkların Demokratik Kongresi (HDK) temsilcileri katıldı.

Nöbet eylemi, Fincancı serbest bırakılana kadar her hafta sürdürülecek.

“TTB savaş ‘halk sağlığı sorunudur’ dediği için hedef”

Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Onur Erdem, Fincancı’nın talimatla tutuklandığını belirterek, şunları söyledi: “TTB yıllardır savaşın bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyleyen bir örgüttür. Bunu dediği için bu saldırılarla karşılaşmıştır. Pandemi döneminde yaşanan sağlık emekçileri ölümlerine ve halkın yaşadığı ölümlere karşı ‘yönetemiyorsunuz, tükeniyoruz’ dediği için hedef haline getirilmiştir. Toplumu şiddet sarmalına sararak faşizm ile yönetme şekli, sağlık sistemine yansımıştır. AKP, bu saldırıları seçim döneminde artıracaktır. Hem özgürlüğümüz hem nöbetimiz esastır. Koşullar düzelene kadar devam edecektir.”

TTB İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten ise “Şebnem hocamız ne yazık ki tutuklu, Merkez Konseye yönelik görevden alma davası var. Bunlar devam ederken TTB’nin yasası değiştirilmek istenmekte. İktidar seçimle alamadığı yerleri kendi yöntemiyle ele geçirmek istemekte” diye konuştu.

Gündem