SEÇİM | Cengiz Erdinç'in Aydın mitingi izlenimleri: Kılıçdaroğlu'nun meydan okuması alanda karşılık buldu

SEÇİM | Cengiz Erdinç'in Aydın mitingi izlenimleri: Kılıçdaroğlu'nun meydan okuması alanda karşılık buldu
Kılıçdaroğlu’nun gençlere yönelik demokrasi ve özgürlük vaatleri, saray rejimine, beşli çeteye, halkı soyanlara, uyuşturucu baronlarına meydan okuması da kalabalıkta karşılık buldu. Yirmi yıl önce Kürşat Yılmaz’ın öldürttüğü Kuşadası Belediye Başkanı Lütfi Suyolcu cinayeti, Ege’ye yayılan irili ufaklı çeteler, tefeciler düşünüldüğünde bu karşılık anlaşılabilir.

CENGİZ ERDİNÇ


Seçim mitinglerinin gövde gösterisi olarak karşılaştırılmasında, İzmir ve İstanbul’dan sonra düello Aydın’daydı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan bir gün sonra Kemal Kılıçdaroğlu Aydın’da Büyükşehir Belediyesi’nin önünden Atatürk Kent Meydanına açılan alanda konuştu. Erdoğan henüz yapılmamış CHP mitingi için bir gün öncesinden 27 bin rakamını verdi ama uçsuz bucaksız kalabalık bunu bizzat tekzip etti.

Adnan Menderes’in neredeyse 92 yıl önce Serbest Cumhuriyet Fırkası ile başladığı, Cumhuriyet Halk Fırkası milletvekilliği, parti müfettişliği ve Demokrat Parti kuruculuğu ile sürdürdüğü politika yolculuğuna tanıklık eden Aydın’da yine bir 14 Mayıs günü yapılacak seçimi izlemek manidardı.

whatsapp-image-2023-05-10-at-19-03-57-1.jpeg

Polisin çepeçevre sınırladığı miting alanı öğlen 12.30’dan itibaren dolmaya başladı. Saatler öncesinde, sahnenin hemen önündeki parmaklıkları dizilenler daha çok gençler ve kadınlardı. Sık sık gazetecilere ayrılan sete kaldırarak gösterdikleri pankartlar hem bu neşeyi hem de bir kadın cumhuriyeti sayılabilecek Ege’yi yansıtıyordu. “Tek adamla ömür geçer mi?”, “7. Ok Hanımcılık”, “6284 yaşatır” pankartları genç kızların ellerinde yükseliyordu.

Aydın için serin, Ege için hayli sıcak bir atmosferde alan hıncahınç dolduğunda kalabalığın Atatürk Kent Meydanı boyunca ilerlediği söyleniyordu. Alanı çevreleyen yan sokaklar da kalabalık tarafından tıklım tıklım doldurulmuştu.

Erdoğan'ın 'Bay Kemal' pişmanlığı

Saat tam 14.01’de Kemal Kılıçdaroğlu’nu taşıyan otobüs, sahnenin arkasından belirdi. Kılıçdaroğlu’nun sesinden hoparlörlerden yükselen “Ben Kemal geliyorum” nakaratı müthiş bir uğultu kopardı. Sahneye önce Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu çıktı, kalabalığı coşturan konuşmasının ardından “13. Cumhurbaşkanımız” şiarıyla sunulan Kemal Kılıçdaroğlu 14.15’te mikrofondan konuşmaya başladı. Kelimeleri dikkatle seçen naif bir milletvekili olarak politikaya atılan Kemal Kılıçdaroğlu’nun kalabalığın kalbini avuçları arasına alan bir hatibe dönüştüğünü görmek televizyonların canlı yayınlarında pek mümkün değil. Ama alanda yirmi dakika boyunca hiç ara vermeden sürdürdüğü konuşmasında seçtiği kelimeler, kelimelere yaptığı vurgu, bıraktığı boşluklar ve bu boşluklara kalabalığın canlı, diri tepkisi bunu bütün çıplaklığıyla gösteriyor.

whatsapp-image-2023-05-10-at-19-03-58-2.jpeg

Eğer Erdoğan mitingi izleseydi, en büyük pişmanlığı Kılıçdaroğlu’na küçümseyici “Bay Kemal” yakıştırmasını yaptığı için yaşardı. Bu icat önce videolarda ama daha çok alanlarda dönüp sahibi, Tayyip Erdoğan’ı vuran bir silaha dönüştü. Alanı tıka basa dolduran binlerce kişi Kılıçdaroğlu kendisine her “Bay Kemal” dediğinde bunu desibel ile net olarak ölçülebilecek bir coşkuyla karşılık verdi.

Kılıçdaroğlu’nun gençlere yönelik demokrasi ve özgürlük vaatleri, saray rejimine, beşli çeteye, halkı soyanlara, uyuşturucu baronlarına meydan okuması da kalabalıkta karşılık buldu. Yirmi yıl önce Kürşat Yılmaz’ın öldürttüğü Kuşadası Belediye Başkanı Lütfi Suyolcu cinayeti, Ege’ye yayılan irili ufaklı çeteler, tefeciler düşünüldüğünde bu karşılık anlaşılabilir.

Seçim listesinde 'Kadının adı'

Yaklaşık 800 bin seçmenin 8 milletvekilini belirleyeceği Aydın'da adayların ağırlığı erkek ve avukat. Politikacıların “çiftçi kenti” olarak yere göğe sığdıramadığı Aydın’da konu milletvekili adaylığına gelince çiftçilerin adının anılmamasını not etmek gerek. Elbette bunda çöken tarım politikalarıyla birlikte, tarım kooperatiflerinin işlevsizleşmesinin de rolü var.

whatsapp-image-2023-05-10-at-19-03-58.jpeg

İttifak yasasındaki değişiklik nedeniyle CHP’nin dört, AKP’nin iki, İYİ Parti ve Yeşil Sol Parti’nin birer milletvekili çıkarması bekleniyor. Seçilebilecek sınırlarda AKP ve Yeşil Sol Partiden birer kadın var. 26 adayın yarıştığı CHP’de, sekiz adaydan üçü kadın ama listenin sonlarında yer bulabilmişler. Alandaki genç ve kadın kalabalığına tezat listeler Kemal Kılıçdaroğlu’nun yarattığı coşkuya karşı, isimleri okunan milletvekili adayların pek de teveccüh görmemesinden anlaşılıyor.

Seçimler tahmin edildiği gibi sonuçlanırsa Yeşil Sol Parti Ebru Günay ile ilk kez Aydın’da bir milletvekili çıkaracak. İYİ Parti’den birinci sırada aday olan Ömer Karakaş Devlet Bahçeli’nin uzun yıllar özel kalem müdürlüğünü yapmış bir isim, AKP’nin ikinci sırasında yer alan Seda Sarıbaş ise 2006 yılı Türkiye güzeli unvanını taşıyor ve iş insanı.

Politika