Seçim daha olmadan tartışılmaya başlandı: Mazbata ikinci adaya verilmez

Seçim daha olmadan tartışılmaya başlandı: Mazbata ikinci adaya verilmez
Cumhurbaşkanlığı seçimleri daha yapılmadan tartışılmaya başlandı. Seçimin olası adaylarından İBB Başkanı İmamoğlu’nun mahkumiyetinin seçim sürecinde kesinleşmesi halinde ne olacağı tartışılıyor. İYİ Parti YSK Temsilcisi Öztürk, bu durumda mazbatanın, seçimden ikinci çıkan adaya verilmeyeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri daha seçim sürecine bile girilmeden tartışılmaya başlandı. İYİ Parti YSK temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk, “İmamoğlu’nun cumhurbaşkanlığına aday olup seçimlerde en çok oyu alması ve bu aşamada mahkumiyetinin kesinleşmesi” senaryosunu değerlendirirken, “mazbatanın ikinci adaya verilmeyeceğini” söyledi.

Birgün’den Hüseyin Şimşek’e konuşan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) İyi Parti Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk,bir cumhurbaşkanı adayının seçimleri önde tamamlamasının ardından hükümlü hale gelmesi durumunda yaşanacakları anlattı. Öztürk, “Cumhurbaşkanlığı seçiminde aranan yeterlilik yüzde 50+1’dir. Bir adayın bu oya ulaşmadan sırf öndeki aday hükümlü hale geldi diye cumhurbaşkanı ilan edilmesi mümkün değildir. Yasak gelirse iki ayrı senaryo üzerinden süreç yürüyecek” dedi.

İlk senaryonun Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turuna ilişkin olduğunu bildiren Öztürk, “Cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldığında, ikinci tura kalma durumu ortaya çıkarsa ancak geçici sonuç ilan edilmeden ilk sıradaki aday hükümlü hale gelirse bu durumda seçimi üçüncü sırada tamamlayan adayın ikinci turda yarışmak istediğine ilişkin başvurusu beklenecek. Üçüncü sıradaki aday başvurursa ikinci ve üçüncü olan adaylar ikinci turda yarışacak. Başvurmazsa süreç başa dönecek” diye konuştu.

İkinci senaryonun seçimlerin ikinci turu hakkında olduğunu bildiren Öztürk, “Eğer seçimin ikinci tura kalması kesinleştikten sonra süreç işler ve ilk sıradaki aday hükümlü hale gelirse o zaman seçimler iptal olur. Süreç yeniden başlar ve 45 gün içerisinde adaylar yeniden belirlenerek yeni bir seçim yapılır” diye konuştu.

Gündem