Seçim için 14 Mayıs tarihi nereden çıktı?

Seçim için 14 Mayıs tarihi nereden çıktı?
Seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılıcağı iddiası daha önce de gündeme gelmişti.

Erken seçim tartışmaları gündemdeki yerini korurken sosyal medyada ortaya atılan "Seçim 14 Mayıs 2023 pazar günü yapılacak" şeklindeki iddia yeniden gündeme geldi.

Seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılıcağı iddiası daha önce de gündeme gelmişti. Cumhur ittifakı, muhalefetin erken seçim açıklamalarına karşılık her fırsatta seçimlerin Haziran 2023'te yapılacağını vurguluyor. Şu sıralar erken seçim için ekim ya da kasım ayları gündeme gelirken, siyasi kulislerde 'erken seçim' değil, 'öne alınmış seçimin' konuşulduğu belirtildi.

Hürriyet gazetesi yazarı Nuray Babacan, geçen haziran ayında AKP yönetiminde bu görüşü dile getirenlerin fikirlerini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a da ilettiğini ve bunun tüm yönleriyle değerlendirilmesine karar verildiğini yazmıştı.

Tartışılan plana göre, 18 Haziran 2023 tarihindeki seçimler 5 hafta öne çekilecek. Bunun başlıca nedeninin haziran ayının başından sonuna kadar aralıklarla devam eden sınavlar olduğu belirtiliyor. Bu sınavların aileler ve gençler için önemli olması nedeniyle sıkıntı yaşanacağı öne sürülüyor.



Diğer bir neden olarak ise Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu gösteriliyor. Normal takvime göre 18 Haziran’da Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılırsa ve sonuçlar nedeniyle ikinci tura kalırsa, bu tur iki hafta sonra 2 Temmuz pazar günü yapılacak. Temmuz ayının tatile gidilen ve taşrada da üreticinin tarlada yoğun olduğu dönem olması nedeniyle tercih edilmediği belirtiliyor. Seçimler için Ramazan Bayramı’ndan iki hafta sonra, kışın olumsuz psikolojisinin atılmış olacağı bir tarih olarak mayıs ayının tartışıldığı dile getiriliyor.

Gündem