Seçim öncesi konut piyasasında belirsizlik sürüyor: 'Aciller'de fiyat düştü

Seçim öncesi konut piyasasında belirsizlik sürüyor: 'Aciller'de fiyat düştü
14 Mayıs'taki seçim öncesi konut piyasasında belirsizlik sürerken, 'acil satılık' evlere yüzde 5'lik fiyat düşüşü var.

Seçimler ardından piyasanın vereceği tepkiyi görmek isteyen alıcılar, mevcut dönemde bankaların ‘kıstığı’ kredi musluklarının da yeniden açılması beklentisinde.

Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre satılık konut fiyatları son iki yılda üç kat arttı. Bu artışın arkasında yüksek talebe karşılık azalan yeni konut üretimi var.

Mart ayında, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21.4 daha az konut satıldı. İstanbul’daki düşüş ise yüzde 24.

Son dönemde 'acil satılık' ilanlarındaki fiyatlarda yüzde 5'lik bir gerileme olduğu görüldü.

İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, seçim arefesindeki bu alıcı konumunun normal olduğunu anlatırken “Piyasalarda bir beklenti var. Seçime kadar bu süreç devam edecektir. Herkes öncelikle öngörülebilir bir piyasa istiyor. Aksi takdirde zaten insanların konut ihtiyacı devam ediyor ama buna karşılık yeterli ürün yok" dedi.

Durbakayım, bankalardaki kredi faizlerinin yüksek olduğunu, yeni kampanyalara karşılık az kişiye kullandırıldığını kaydetti.

'Kimin kazanacağı değil, nasıl olacağı beklentisi'

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan, konut alımında bir yavaşlama evresinin olduğunu belirtirken, seçim öncesi belirsizlik döneminin tüm karar alma süreçlerini etkilediğini ifade etti.

Akdoğan, “Piyasada herkes durumu izleyip sonucu görmeye odaklandı. Mesele elbette seçimi kimin kazanacağı öngörüsü değil. Seçimlerin sonuçlanmasının beklenmesi. Konut alıcısı olduğu kadar konut geliştiricisi de bu sürecin geçmesini bekliyor” diye konuştu.

'Düşüş de yok artış da'

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam ise bu bekleme ortamına karşılık fiyatlarda düşüş olmadığını ancak ‘aksiyonlu’ fiyat artışlarının da yaşanmadığını söyledi.

Piyasanın seçimden sonra rahatlamasını beklediklerini anlatan Akçam, “İhtiyacı olanın konuta erişimini sağlamak ve fahiş artışlardan piyasayı korumak lazım. Diğer yandan özellikle özel bankaların konut kredi faizlerinde yeni bir yükseliş var. Bu durum, konuta erişimi zorlaştırıyor. Ancak deprem bölgesinde konutlar yapılmaya başladı ve TOKİ aynı zamanda ülke genelinde de çalışmalarını artırmak istiyor. Tüm bunlarla birlikte fiyatlar da düşebilir” dedi. (Kısa Dalga)

Ekonomi