Seçim simülasyonu: TİP’in ayrı listeyle girmesi milletvekili dağılımını ne kadar etkiledi?

Seçim simülasyonu: TİP’in ayrı listeyle girmesi milletvekili dağılımını ne kadar etkiledi?
T24 Genel Koordinatörü Sertuğ Çiçek’in yaptığı simülasyona göre; TİP, seçime Emek ve Özgürlük İttifakı listesiyle girseydi, Adana, İzmir 2. Bölge, İstanbul 1. Bölge ve İstanbul 3. Bölge’de birer fazla milletvekili kazanabiliyordu.

T24 Genel Koordinatörü Sertuğ Çiçek, 14 Mayıs öncesi sol kamuoyunda çokça tartışılan TİP’in ayrı liste ile seçimlere girmesinin sonuçlarını değerlendirdi.

TİP’in ayrı girmesinin Emek ve Özgürlük İttifakı'na 15-20 milletvekili kaybettirdiği iddiasının gerçekçi olmadığını belirten Çiçek’in yaptığı simülasyona göre, TİP, ortak girseydi Emek ve Özgürlük İttifakı, 4 sandalye daha kazanıyordu.

Sertuğ Çiçek’in T24’deki yazısından ilgili bölüm şöyle:

“TİP’in seçime ayrı listeyle girmesi nedeniyle Emek ve Özgürlük İttifakı 4 sandalye kaybetti. Bu milletvekilliklerinden 2’si CHP’ye, biri İYİP’e, sonuncusu da AKP’ye kaptırılmış görünüyor.

Eğer milletvekili dağılımı 2018’deki gibi ittifak oyları üzerinden yapılsaydı, yani partiler ayrı listelerle girseler bile toplam oyları üzerinden hesap yapılsaydı, bu 4 sandalyenin 2’si YSP’ye 2’si de TİP’e giderdi.

Bu hesaplamanın, TİP ve YSP’nin ayrı ayrı aldığı oyların basitçe toplanarak yapıldığını hatırlamakta yarar var. Gerçek yaşamda bu iki partinin YSP adıyla seçime girmesinin yaratacağı etki, seçim çevresine, partilerin çalışmalarına bağlı olarak bu basit toplamdan daha büyük ya da daha küçük olabilir.

TİP, ayrı listeyle seçime girmeseydi Emek ve Özgürlük İttifakı Adana, İzmir 2. Bölge, İstanbul 1. Bölge ve İstanbul 3. Bölge’de birer fazla milletvekili kazanabiliyordu.

Özetlemek gerekirse TİP'in ayrı listeyle seçime girmesinin Emek ve Özgürlük İttifakı'na 15-20 milletvekili kaybettirdiği iddiası gerçekçi değil. TİP'in ayrı liste ısrarını anlamakta güçlük çekenlerden biri olsam da sonucun olumsuz kısmının abartıldığını düşünüyorum.

TİP'in CHP'den milletvekili çaldığına yönelik iddiaları ise bu iki parti farklı ittifaklarda oldukları için siyaseten çok da güçlü bir argüman olarak görmüyorum.” (Kısa Dalga)

Politika