Seçim yaklaşırken HDP kapatma davasında bir eşik daha aşıldı: Ek savunma Başsavcılıkta

Seçim yaklaşırken HDP kapatma davasında bir eşik daha aşıldı: Ek savunma Başsavcılıkta
2023 seçimleri yaklaşırken HPD hakkındaki kapatma davasında karara bir adım daha yaklaşıldı. Partinin ek savunması, görüş alınması için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Kararın seçimden önce verilip verilmemesinde, raportörün hızı ve Başkan Arslan'ın heyeti toplantıya çağırma zamanını belirleyici olacak

Halkların Demokratik Partisi (HPD) hakkında açılan kapatma davasında bir eşik daha aşıldı. Partinin ek savunması Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na tebliğ edildi. Başsavcılık ek savunmaya ilişkin mütalaasını da verdikten sonra olağan süreçte, davada karar aşamasına geçilmesinin önünde bir engel kalmamış olacak.

Anayasa Mahkemesi HDP’nin kapatılması istemli davada, Partinin, Başsavcılık tarafından sunulan ek delillere karşı verdiği ek savunmayı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Daha önce esasa ilişkin mütalaasını sunan Yargıtay Başsavcılığı bu ek delil savunmasına karşı da görüşlerini Anayasa Mahkemesi’ne sunacak. Bu aşamadan sonra dosya son raporun hazırlanması için Anayasa Mahkemesi raportörüne verilecek. Raportörün son raporunu hazırlamasının ardından Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu’nda karar oturumları başlayacak.

Karar seçim öncesinde çıkar mı?

HPD hakkındaki kararın seçimler öncesinde verilip verilmeyeceğini Anayasa Mahkemesi raportörünün son raporunu hazırlama süresinin yanında, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’ın heyeti karar oturumlarına çağırma zamanı da belirleyecek. Raportörün raporunu hazırlaması veya Başkan’ın heyeti toplantıya çağırması süreçlerinde herhangi bir süre sınırlaması bulunmuyor.

Şimdiye kadar neler oldu?

Yargıtay Cuhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, geçen yıl 7 Haziran’da Anayasa Mahkemesi’ne açtığı davada, HPD’nin temelli kapatılmasını talep etmişti. Anayasa Mahkemesi, Başsavcılığın iddianamesini 21 Haziran 2021’de kabul etmişti.

Başsavcılık, 29 Kasım 2021’de sunduğu esasa ilişkin mütalaasında, HDP’nin kapatılması talebini yinelemişti. Yargıtay Başsavcılığı dava sürecinde, aralarında milletvekilliği düşürülen HPD’li Semra Güzel hakkındaki iddiaların da yer aldığı yeni deliller sunmuştu. HDP de bu ek delillere karşı ek savunma yapmıştı. (Kısa Dalga)

Gündem