Sektör temsilcileri Bakan Nebati ile görüştü: 'Konut fiyatları artık düşmez'
Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, "Enflasyonla Mücadele Birlikten Berekete" programı kapsamında konut sektörü temsilcileriyle dün bir araya geldi. Toplantının ardından konut sektörünün temsilcileri değerlendirmelerde bulundu.
Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu: Konut alım satımı veya kiralaması online siteler, listeleme siteleri üzerinden yapılıyor. Her ne kadar geliştiriciler, konut üreticileri veya inşaatını yapan firmaların suistimal düşüncesi olmasa bile, aracı kişilerin, fiyatı çok hızlı bir süre içerisinde çok hızlı artırdığı gibi durumlar tespit edilmiş. Bunlarla ilgili bakanlığın çok ciddi tavır aldığını gördük. Bu da çok sevindirici, çünkü baktığınızda üreten firmalar burada eleştirilere maruz kalıyor. Fakat onların kontrolü dışındaki bu listeme alanlarındaki fiyat değişikliklerinden onları sorumlu tutmak doğru olmaz
DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz: "Biliyorsunuz konut arzında biraz sıkıntı var, o dile getirildi. Bundan sonra neler yapılması gerekli onlar masaya yatırıldı. Hem sektör için hem de bundan sonra konut üretimi açısından faydalı olacağını düşünüyoruz. Arsa nasıl geliştirilebilir onlar konuşuldu. Çünkü bizim en büyük hammaddemiz arazi. Daha çok arazi geliştirilirse, hem arazi kat karşılık oranları çok rahatlıkla düşebilir hem de konut fiyatları artışlarına da pozitif anlamda yansıması olur diye düşünüyorum. Konut kredisiyle, fiyatların artışı aynı paralelde gittiğini düşünmüyorum. Çünkü emtia fiyatları yükseldiği için konut fiyatları yukarı doğru çıkıyor. Emtia fiyatları artışları durursa konut fiyatları artışı da otomatikman durur."
"BİZLER MALİYET BACAĞINI İFADE ETMEYE ÇALIŞTIK"
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Altan Elmas: "Temel konu enflasyonla mücadele.Bizim sektörümüz konut, inşaat, üretim anlamında da bizden beklentilerini ifade ettiler. Bizler de maliyet bacağını ifade etmeye çalıştık. Yani konut fiyat artışlarındaki en önemli etkinin inşaat maliyetleri olduğunu, yüzde 128'lik artışın merkez bankası ve TUİK rakamlarıyla net olduğunu, aynı şekilde inşaat maliyetine paralel yüzde 96'lık bir konut fiyat artışının olduğunu, yaklaşık yüzde 30 maliyetinin gerisinden geldiğini izah ettik.
5 bin internet sitesinde 64 bin kadar kişi tespit ettiklerini, ikinci el konut satışlarında yüzde 10 ile 30 arasında fiyat artışlarına sebebiyet verdiğini ifade ettiler. Biz de bunun sebebini izah ettik. Bunun biz üreticiler tarafından gerçekleştirilen, üreticilerin yaptığı bir fiyat artışı olmadığını söyledik.
Konut fiyatları artık düşmez. Enflasyonun yüksek olduğu bir ortamda, maliyet girdilerinin farklı olduğu noktalarda fiyatlar düşmez de bizim derdimiz fiyatları düşürmekten ziyade daha fazla artışını engellemek." (DHA)
Kiracı odaları kiraya verdi, ev sahibi tüm kiracıları eve hapsetti
Mayıs ayı için kira artış oranı belli oldu
Eski kiracılara da büyük zamlar kapıda
Antalya'da 'fahiş kira' şikayetleri patladı
Kadıköy'de asgari ücretin altında sadece 3 adet kiralık daire ilanı var
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.