Demirtaş'tan hakimlere: "Anayasa’da tanınan hakkı mı, yoksa Erdoğan'ı, Uçum'u, Soylu'yu mu esas alacaksınız?"

Demirtaş'tan hakimlere: "Anayasa’da tanınan hakkı mı, yoksa Erdoğan'ı, Uçum'u, Soylu'yu mu esas alacaksınız?"
HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 2015 yılında dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'na yönelik "Çocuk katili bir başbakan" sözleri nedeniyle hakim karşısındaydı. Demirtaş, "Vereceğiniz kararla Anayasa'ya, TCK'ya, yargıya bağlı olup olmayacağınızı göstereceksiniz" dedi.

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 2015 yılında dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'na yönelik "Çocuk katili bir başbakan" sözleri nedeniyle "Kamu Görevlisine Hakaret" suçlamasıyla hakim karşısına çıktı. Demirtaş, savunmasında Anayasa'nın 83. maddesindeki 'Milletvekilleri yaptıkları konuşmadan sorumlu tutulamaz" ifadesini hatırlatarak, "Vereceğiniz kararla Anayasa'ya, TCK'ya, yargıya bağlı olup olmayacağınızı göstereceksiniz" dedi.  

İstanbul 47. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Demirtaş SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) ile katıldı. 

Yaklaşık bir yıldır avukatlarımla açık görüş yok

Demirtaş savunmasında, şunları söyledi:

"Pandemi nedeniyle SEGBİS'te avukat bulundurma hakkım da elimden alınmış durumda. Hukuki destek alamıyorum. Mart ayından bu yana avukatlarımla açık görüş yapamadım. Anayasa'nın 83. Maddesi 'Milletvekilleri yaptıkları konuşmadan sorumlu tutulamaz' diyor. Vereceğiniz karar ile Anayasa'ya, TCK'ya, yargıya bağlı olup olmayacağınızı göstereceksiniz. Galata Kulesi'nin altında oturup, 'Galata Kulesi var mıdır yok mudur'u tartışmak gibidir. Bu kararı tartışarak yargıyı baskı altına almaya çalışıyorlar. Bu kararın bağlayıcı olduğunu da olmadığını da tartışmak yanlıştır. Siz 83/1'de tanınan hakkı mı esas alacaksınız yoksa Tayyip Erdoğan'ı mı, Mehmet Uçum'u mu yoksa Süleyman Soylu'yu mu esas alacaksınız?" 

AİHM'in kendisi hakkında verdiği "Derhal serbest bırakılmalı" kararını hatırlatan Demirtaş, “Bu karar diyor ki tutuklama siyasi saiklerle yapılmıştır. Benim kararlarım altında imzası bulunan tüm hakim ve savcıların ağır suç işlediği kesinleşmiştir. Bir kişiyi siyasi saiklerle tutuklamak bir suçtur. Sizi de bu suça ortak etmek istiyorlar. Siyasi saiklerle tutuklu bulunduğum için savunma yapamıyorum. 'Selahattin Demirtaş bir siyasetçidir, tutuklu olduğu için duruşmaya getirilmedi' diye karar düşmeniz gerekiyor. Hakkımda 122 dava açılmış. Bu baskı kurmak içindir. Şu anda yargıda, siyasette, medyada, iş camiasında bir yapılanma var. Derin diyeceğim ama ortadadır, derinde değildir" ifadelerini kullandı.

Boğaziçi'ne selam

Rektör atamasını protesto eden Boğaziçili öğrencilere selam gönderen Demirtaş, şöyle devam etti:

"Son olarak cezaevlerinde de sorunlar var, açlık grevinde olan arkadaşlarım var. Onları da selamlıyorum. Boğaziçili öğrencileri selamlıyorum. Anayasa ve yasalar gösteri yapma hakkını güvence altına almış durumda. Dün televizyondan izledik polislerin öğrencilere müdahalesini. 10 polis bir kişiye müdahale ediyor, biri de yumruk atıyor. Bunu dile getiren bana mı dava açılacak yoksa bu şekilde müdahale edenlere mi? Sizden beklentim hukuku savunun. Bana ceza mı verirsiniz, vermez misiniz siz bilirsiniz. Ama kendinizi esas alın dosyaya bakarak ve hukuka göre karar verin. Başka bir şeyin etkisi altında kalmayın.”

Duruşma 26 Mayıs'a ertelendi

Selahattin Demirtaş'ın usul yönündeki savunmasından sonra avukatlar, söz alarak usul yönünden beyanda bulundu. Avukatların beyanlarının ardından mahkeme, bir sonraki duruşmayı 26 Mayıs'a erteledi.

(ANKA)



Gündem