Selahattin Demirtaş, Politico'nun sorularını yanıtladı: Yüzde 0.5'lik oy bile hayati öneme sahip

Selahattin Demirtaş,  Politico'nun sorularını yanıtladı: Yüzde 0.5'lik oy bile hayati öneme sahip
Edirne Cezaevi'nden Politico'nun sorularını yanıtlayan HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, "Yüzde 0,5'lik bir oyun bile hayati öneme sahip olduğu bu seçimde Kürt oyları sonucu belirlemede çok etkili olacak" dedi.

HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, avukatları aracılığıyla Politico haber sitesinden Elçin Poyazlar'ın 14 Mayıs seçimlerine ilişkin sorularını yanıtladı.

Poyrazlar, "Türkiye'deki seçimlerin mahpus kilit ismi, Erdoğan'ın çöküşünü öngörüyor" başlıklı haberinde, Selahattin Demirtaş'ın milyonlarca Kürt seçmenin oylarının belirleyici olacağını söylediğini belirtti. Demirtaş özetle şunları söyledi:

"Yüzde 0,5'lik bir oyun bile hayati öneme sahip olduğu bu kritik seçimde Kürt oyları sonucu belirlemede çok etkili olacak... Erdoğan'ın seçimleri ilk turda büyük bir farkla kaybedeceğine inanıyorum.

Son yıllarda Erdoğan'ın otoriter baskı politikaları sebebiyle Kürtler tüm muhalif gruplarla birlikte hedef haline geldi. 12 seçilmiş Kürt vekil, 102 belediye başkanı ve binlerce parti üyesi ve destekçisi tutuklandı. Valiler ve diğer kamu görevlileri belediyelerine kayyım olarak atandı. Erdoğan, Kürtlere açıkça düşmanlık sergileyen aşırı bir milliyetçi politika benimsedi ve önemli boyutta bir Kürt desteğini kaybetti.

Şiddet ve askeri metotların kullanımına göz yummuyoruz ya da bunları desteklemiyoruz. Kendimizi PKK'nin siyasi uzantısı olarak görmüyoruz çünkü değiliz. Bağımsız bir siyasi kurumuz."

Seçimin güvenilirliği hakkında endişeleri olduğunu söyleyen Demirtaş, "Uluslararası sivil ve resmi kurumlar, seçimlere daha önce hiç olmadığı kadar ciddi şekilde gözlemci göndermeli. Seçimlerin güvenliği çok önemli" dedi.

Erdoğan'ın seçimleri kaybetmesi durumunda görevi bırakmaya hazır olup olmadığına ilişkin soruya da yanıt veren Demirtaş, "Erdoğan'ın seçim sonuçlarını kabul edeceğine ve sonuçlara saygı göstereceğine inanıyorum. Aksini düşünmek mümkün değil" yorumunda bulundu. (Kısa Dalga)

Gündem