Selin vurduğu Kumluca'da çiftçiler ürünlerini kurtarmaya çalışıyor

Selin vurduğu Kumluca'da çiftçiler ürünlerini kurtarmaya çalışıyor
Antalya'nın Kumluca ilçesindeki çiftçiler, serada sağlam kalan ürünlerini kurtarmak için çalışıyor.

Kumluca'da 11 Aralık akşam saatlerinde başlayıp, sabaha kadar devam eden yağmur nedeniyle ilçe merkezinden geçen Gavur, Üleşik, Salur ve Baysı dereleri taşmış; cadde ve sokaklar göle dönmüştü.

Örtü altı üretim merkezi Kumluca'da yüzlerce sera ile çok sayıda binanın birinci katı ve müstakil evi su basmıştı.

Kumluca'da 16 mahallede 21 bin dekardaki örtü altı üretim alanının 12 bin dekarı selden etkilendi. İlçede yaklaşık 3 bin çiftçinin serası zarar gördü.

Üreticiler selin yaşandığı günden bu yana sebze ve meyvelerini kurtarmak için mücadele ediyor.

Seraları zarar gören üreticiler, sel sular çekildikten sonra fidanların üst kısmında kalan ürünlerini kurtarmak için temiz suyla yıkarken diğer taraftan toprağın kurumasını sabırla bekliyor.

antalya-ciftci1.jpg

Çiftçilerden bazıları mücadelelerini şöyle anlattı:

Canan Akça (28): "Sel sularından zarar gören domatesleri yıkamak zorundayız. Yıkamazsak çürüyor. Mahvolduk, bittik. 2 dönüm bu sera, 2 dönüm de diğer sera var. Toplam 4 dönüm. Allah'tan gelene hiçbir şey diyemiyoruz. Aniden sel geldi. Hiç olmadı üzerindeki meyveleri kurtaralım. Fidanların üzerindeki meyveyi alsak yetecek bize. Bakırlarla (kova) çıkarmaya çalışıyoruz. Çıkmıyor."

Ganimet Sarı (45): "Annemin evinde hiçbir şey kalmadı. Bizim de seralarımız sel suları altında kaldı. Seraların etrafındaki sular çekilmeyince bir şey yapamadık. Gece 12'de sular çekildi. Ondan sonra seranın kenarındaki betonları kırdık, seranın içindeki suları çıkardık."

Bülent Sarı (46): "Allah'tan gelene yapacak bir şey yok. Temiz su ile domateslerimizi yıkıyoruz. Çoluk çocuğumuzla birlikte seralarımızın içerisini temizlemeye çalışıyoruz. Yapacak bir şey yok. Bizimkisi bir umut." (DHA)

Gündem