Selvi: "Emekli amirallerin sorguda bakan ismi vermediği söyleniyor"

Selvi: "Emekli amirallerin sorguda bakan ismi vermediği söyleniyor"
Hürriyet yazarı Abduldakir Selvi, Montrö bildirisinin yayınlanmadan önce AKP'li bir bakana gönderildiği iddiasının gözaltındaki emekli amirallere sorulduğunu belirterek "Sorguda emekli amirallerin bakan ismi vermediği söyleniyor" diye yazdı.



Montrö bildirisine imza atan ve gözaltına alınan 10 emekli amiral ile ifadeye çağrılan dört emekli amiral adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü köşe yazısında emekli amirallere neler sorulduğunu, amirallerin de nasıl yanıt verdiğini yazdı. Selvi'nin "Amirallere ne soruldu ne yanıtlar verdiler?" başlıklı yazısında ilgili bölüm şöyle:

"... Sorguları sırasında emekli amirallere yöneltilen sorulara bakınca, bildiri çerçevesinde kalındığı görünüyor. Bir yerlere çekilmeye çalışılmamış.

WhatsApp grubu hakkında detaylı 6-7 sorunun yöneltildiği emekli amirallere yurtdışına çıkıp çıkmadıkları,hangi ülkelere gittikleri,üye oldukları derneklere ilişkin sorular yöneltildiği öğrenildi. Onlardan başlıcaları şunlar;

1- Söz konusu bildiriden ne zaman haberdar oldunuz?

2- Bildiri için aranızda hazırlık toplantısı yaptınız mı?

3- Bildirinin ne zaman ve nerede yayınlanacağı noktasında bilginiz oldu mu?

4- Sizin mutabık kaldığınız metin dışında bildiriye ilaveler ya da çıkarmalar oldu mu?

5- Bildiriye son şeklini kim verdi?

BİLDİRİ METNİNİ KABUL ETTİLER

Tabii ilk olarak yayınlanan bildiri metni gösteriliyor. Üzerinde çalışılan metin bu muydu, diye soruluyor. Bildiriye, sonradan ilave olup olmadığı tespit edilmeye çalışılıyor. Emekli amirallerin bildiri metnini kabul ettiği ifade ediliyor.

Emekli amirallerin, TSK içinde bağlantılarının olup olmadığı da araştırılan noktalardan birini oluşturuyor. Hakeza dış bağlantılarının olup olmadığı da üzerinde durulan konulardan biri oluyor.

Emekli amirallerin TSK içindeki muvazzaflarla sosyal münasebetleri olabilir. Netice itibariyle aynı ocaktan yetişiyorlar. Ama bildirinin hazırlanma sürecinde TSK içinde bir bağlantı tespit edilemedi. Ayrıca bir yurtdışı irtibatı da ortaya çıkmadı. Bildiriye son şekli emekli amiral Ergun Mengi’nin verdiği ifade edildi.

BAKAN İSMİ VERMEDİLER

Bildirinin yayınlanması kararının alındığı günden itibaren emekli amirallerin hepsinin değil, bazılarının HTS kayıtlarında bir yoğunlaşma tespit edilmiş. 4 Nisan günü ise yoğunluğun birkaç isim üzerinde toplandığı belirlenmiş.

WHATSAPP ÜZERİNDEN HABERLEŞMİŞLER

Gözaltına alınan 14 emekli amirale bildiri yayınlamadan önce bir hazırlık toplantısı yapıp yapmadıklarının da sorulduğu ifade edildi. Emekli amirallerin bir toplantı yapmadıklarını, WhatsApp grubunda değerlendirmeler yaptıklarını söyledikleri öğrenildi. WhatsApp grubunun 141 emekli amirallerden oluştuğu, yapılan incelemede bildirinin yayınlanmasına 104’ünün onay verdiği, diğerlerinin katılmadığı ortaya çıktı.

Emekli amirallere darbe tehditi olarak değerlendirilen, “Aksi halde Türkiye Cumhuriyeti tarihte örnekleri olan, bunalımlı ve bekası için en tehlikeli olayları yaşama riski ve tehditi ile karşılaşabilecektir” ifadesinin de sorulduğu öğrenildi.   

‘YÜCE TÜRK MİLLETİ’ İFADESİ

Emekli amirallerin ifadelerinde bildirinin son şeklini gördükten sonra 4 Nisan tarihinde yayınlanmasına WhatsApp üzerinden karar verdikleri, ayrı bir toplantı yapmadıklarını söyledikleri öğrenildi.

Gözaltında oldukları sırada emekli amirallerle görüşen Türker Ertürk’ün avukatı Ayhan Yıldızel, “Metnin son düzeltmeleri emekli amiral Ergun Mengi tarafından yapılmış ve tüm bu koordinasyon ancak bittiği ve ertesi gün de 4 Nisan Deniz Şehitleri Günü olduğu için, grupça kararlaştırıldığı üzere, Veryansın TV sitesine yayınlanmak üzere gönderilmiş. İlk defa bu sitede saat 23.02’de yayınlanmıştır” demişti."

Gündem