Sendika Başkanı Yürük: 9 ayda 666 milyon kâr edip, işçiye 2 bin TL zam yaptılar

Sendika Başkanı Yürük: 9 ayda 666 milyon kâr edip, işçiye 2 bin TL zam yaptılar
Kocaeli’de bulunan Kartonsan fabrikasında TİS sürecinde anlaşma sağlanamaması üzerine başlayan grev neredeyse bir ayını tamamladı. Sendika başkanı Murat Yürük, “Haklarımızı almadan işyerine tekrar girmeyeceğiz” dedi.

Türkiye’nin önde gelen kuşeli karton üreticisi Kartonsan şirketi ile Selüloz-İş Sendikası arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca işçiler 22 Aralık 2022’de greve çıktı.

29 gündür süren greve dair açıklama yapan Selüloz-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Murat Yürük, grev çadırında girdikleri yeni yılda işçilerin yüzünün gülmesini umduğunu söyledi.

Radyo Sputnik’te Ali Çağatay’ın programına konuk olan Yürük, 26 Temmuz 2022’de başlayan toplu iş sözleşmeleri görüşmelerinden beş aylık süreç sonunda istenilen sonucu alamadıklarını belirtti. 22 Aralık 2022’de anayasal haklarını kullanarak greve gittiklerini hatırlatan Yürük, “Grev alanlarında keyiflerimiz gayet yerinde. Moralimiz ve motivasyonumuz çok yüksek. Haklarımızı almadan işyerine tekrar girmeyeceğiz” dedi.

“Şirketin kârı 666 milyon lira”

Murat Yürük, Kartonsan şirketinin KAP açıklamalarına göre 666 milyon liralık kâr elde ettiğini, kendilerine ise sefalet ücreti teklif edildiğini vurguladı.

Yürük, “Kartonsan, sektöründe Türkiye’de birinci, Avrupa’da üçüncü sırada yer alıyor. 168 çalışan adına bizim yıllık istediğimiz para 15 milyon lira civarında. Takdiri kamuoyuna bırakıyorum” dedi.

Kamuoyunda oluşan bir yanlış anlaşılmayı düzeltmek istediğini belirterek, maaşların ortalama 6 bin 750 lira olduğu dönemde verilen yüzde 90’lık zammın günümüzde asgari ücret zamlarına kıyasla yeterli olmadığını söyleyen Yürük, “Asgari ücret 3500 lira artış gösterirken bizim maaşlarımız 2 bin liralık bir artış ile sınırlı kaldı. Bizim greve çıkmaktan başka bir şansımız yoktu” dedi.

“Promosyon hakkımızı bile vermiyorlar”

Şirket ile yaşadıkları bir diğer problemin maaş promosyonları olduğunu belirten Yürük, “Toplu sözleşme sürecinde bize kasım ayında biten sözleşmelerin paraları aralık ayının sonunda 38 bin lira olarak yatacak bilgisi verildi. Şirket içerisinde halen çalışan arkadaşlarımıza bu paralar ödenmesine rağmen bizlere halen bir ödeme alamadık” diye konuştu.

Yürük, bu işin masada bitmesi için her zaman görüşmeye hazır olduklarını ifade ederek, “O fabrikalar birer milli servet ve bizler de o fabrikaların çalışanlarıyız. Bizim işverenlere karşı ne düşmanlığımız ne de bir husumetimiz var. Umut ediyorum çadırlarda grev yaparak girdiğimiz 2023 yılı çalışanlarımızın yüzlerini güldürür” dedi. (Kısa Dalga)

Gündem