Sendika uyarmıştı: Cannes Film Festivali’ne ‘sabotaj’

Sendika uyarmıştı: Cannes Film Festivali’ne ‘sabotaj’
Ulusal Maden ve Enerji Federasyonu, emeklilik yasasını protesto etmek için Cannes'ın Boulevard de la Croisette çevresine düşen merkezinin elektriksiz ve gazını kesti.

Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un meclisi baypas ederek yasalaştırdığı emeklilik kanuna karşı aylardır devam eden protestolar kapsamında, Cannes Film Festivali'nin sürdüğü günlerde elektrik ve gaz kısmen kesildi.

Fransa'nın en büyük sendikası Genel İş Konfederasyonu'na (CGT) bağlı Ulusal Maden ve Enerji Federasyonu (CGT FNME), emeklilik yasasına karşı Cannes Film Festivali'ni akamete uğratacağını açıklamıştı.

16-27 Mayıs arasındaki 76. Cannes Film Festivali 2. haftasında sürerken, elektrik ve gaz kesintileri uyarısı kısmen de olsa hayata geçti.

Sputnik Türkiye’nin aktardığına göre, dün öğle saatlerinde tüm restoranlar konuklarla doluyken Cannes'ın Boulevard de la Croisette çevresine düşen merkezinin tamamı elektriksiz ve gazsız kaldı.

Kesintiden Cannes Emniyet Müdürlüğü'nün de etkilendiği belirtildi.

Ardından elektrik dağıtım operatörü Enedis ile gaz dağıtım operatörü GRDF'nin üç çalışanı gözaltına alındı. Medyaya konuşan polis kaynakları, 3 kişinin, 'suç üstündeyken' yakalandığını ileri sürdü.

Sendika, Festival Sarayı ile bazı otel ve restoranları hedef alacak şekilde şehirdeki elektrik-gaz arzını kesintiye uğrattığını duyurarak sorumluluğu üstlendi. CGT, “kapitalizm, finans dünyası ve onun sınırsız lüksünün güçlü sembollerini hedef aldığını” belirtti.

CGT FNME, nisan ayında yatığı açıklamada, Monaco Grand Prix, Roland Garros tenis turnuvası ve Avignon Sanat Festivali ile birlikte Cannes Film Festivali’ni de hedef alacağını duyurmuştu.

Bu arada Cannes tren istasyonunun yakınında yüzlerce kişi emeklilik reformunu protesto etti.

19 Mayıs'ta da Cannes festivali boyunca çok sayıda önde gelen oyuncunun kaldığı lüks otel Carlton yakınında protesto düzenlenmişti.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa'da emeklilik yaşını 2030 yılına kadar kademeli olarak 62'den 64'e çıkaracak reformu olağanüstü yöntemlerle yasalaştırsa da halka kabul ettirebilmiş değil. Anketlere göre grev ve protesto dalgalarına halkın üçte ikisi destek veriyor. (Kısa Dalga)

Dünya