TBMM Başkanı: "CHP'li Enis Berberoğlu ile HDP'li Gergerlioğlu'nun durumu aynı değil"

TBMM Başkanı: "CHP'li Enis Berberoğlu ile HDP'li Gergerlioğlu'nun durumu aynı değil"
TBMM Başkanı Şentop, CHP'li Enis Berberoğlu'nun yeniden milletvekili olmasına yol açan süreçle, HDP'li Gergerlioğlu hakkında başlatılan hukuki süreci değerlendirerek "Birbiri ile kıyaslanabilir durumlar değil. Meclis’e geldiği zaman hukukçu arkadaşlarla görüşerek karar vereceğiz” dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, yeniden milletvekiliği kazanan CHP'li Enis Berberoğlu ile Yargıtay tarafından hakkındaki karar onanan HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun durumunun aynı olmadığını belirterek "Aynı mahiyette bir durum söz konusu değil. Berberoğlu dosyasında, daha önce dokunulmazlığı kaldırılmış ve yargılanan bir milletvekilinin sonradan seçimde tekrar dokunulmazlık kazanması tartışması vardı. Gergerlioğlu ile ilgili hususta yürütülen soruşturma ve dava süreci, Anayasa’da dokunulmazlığın istisnası olarak gösterilen iki husustan birine dayanmaktadır" dedi. 

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Uluslararası Türk Akademisi ile Altındağ Belediyesi’nin iş birliğinde yapılan Türk Dünyası Tonyukuk Parkı'nın açılışını yaptı. Şentop, açılış sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Hakkında fezleke hazırlanan 9 HDP milletvekili ile ilgili konuşan Şentop “Meclis’te başka fezlekeler de var. Bu konuda bize gelince, bu fezlekeleri Karma Komisyon’a havale ediyoruz. Karma Komisyon, değerlendirme yapacaktır. Daha önce topluca 2016’da kaldırılma yolunu gidilmiştir, dokunulmazlıklarla ilgili. Belli bazı suçlarla ilgili olan dosyaların kaldırıldığı örneklerler var. Yakın zamanda da örnek yaşanmıştı” dedi.

Şentop şöyle devam etti:

“Soruşturma başlatıldığını basından öğrendim. Meclis’e geldiğinde gerekenler yapılacaktır. Henüz Gergerlioğlu ile ilgili verilen kesinleşen hüküm var. Bu da belirli prosedürü takip ediyor. Birkaç gün önce de tartışma oldu. Anayasa Mahkemesi’nin vermiş olduğu Berberoğlu kararı ile ilgili birtakım kıyaslamalar yapılıyor. Aynı mahiyette bir durum söz konusu değil. Berberoğlu dosyasında, daha önce dokunulmazlığı kaldırılmış ve yargılanan bir milletvekilinin sonradan seçimde tekrar dokunulmazlık kazanması tartışması vardı. Gergerlioğlu ile ilgili hususta yürütülen soruşturma ve dava süreci, Anayasa’da dokunulmazlığın istisnası olarak gösterilen iki husustan birine dayanmaktadır. Dokunulmazlığın iki istisnası var. Biri ağır cezalık suçüstü halinde dokunulmazlık olmaz. İkincisi ise Anayasa’nın 14. maddesinde gösterilen suçlarla ilgili bir yargılama, soruşturma. Milletvekili seçilmeden önce başlamış olması kaydıyla o zaman da dokunulmazlık söz konusu değildir. Burada dokunulmazlığın kazandırılması durumu yoktur. Birbiri ile kıyaslanabilir durumlar değil. Meclis’e geldiği zaman hukukçu arkadaşlarla görüşerek karar vereceğiz.”

Cezaevine pul iddiası

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin’in kadınlar ile ilgili sarf ettiği ifadelerin ardından sosyal medya üzerinden hakaret edilmesi üzerine gelen soruya Şentop, şu yanıtı verdi:

“Üzüntüyle öğrendik. İstanbul Başsavcılığı resen soruşturma başlattı. Sosyal medya bu tür işlere açık. Bize de bu tür hakaretler oluyor. Hukuki süreçler başladıktan sonra tamamına yakını, ya alkol aldığında farkında olmadan attığını ya hesabının çalındığını ya fark edemediğini, elinin parmağının dokunduğunu söylüyorlar. Sosyal medya bu tür yakışıksız, ahlaksız, alçakça saldırıların alanıdır. Böyle olmamalıdır. Olmaması için de hukuken bu alçaklıkları yapanlara gerekli cezaların verilmesi gerekir. Cezaevlerinde gerek FETÖ terör örgütü mensuplarının gerek PKK terör örgütü mensuplarının zaman zaman bir takım eylem organizasyonları içinde olduğunu duyuyoruz. Belirli konularda kamuoyu oluşturmak, birtakım yalanları devlete iftiraları ortaya koyup çoğaltarak mektuplarla farklı şekillerde bazı çalışmalar yapıldığını görüyoruz. Bazı vekillerin de bu içerikleri meclis gündemine taşıdıklarına şahit oluyorum. Geçenlerde gelen bir bilgiye göre, cezaevlerinde bazı terör örgütü mensuplarına pullar gönderildiği, eski ve yeni vekiller tarafından, büyük hacimde pullar gönderildiğini ve cezaevlerinden bazı mektup kampanyalarını organize etmek için düzenlenen bir faaliyet olduğunu ifade etmek isterim.”

(ANKA)

 

 

Gündem