Şentop'tan muhalefetin "görüşmeme" tavrına yorum: Süreci doğrudan etkilemez

Şentop'tan muhalefetin "görüşmeme" tavrına yorum: Süreci doğrudan etkilemez
Muhalefet partilerinin AKP Grubu’nun anayasa değişikliği teklifi ile ilgili görüşme talebini reddetmesini değerlendiren Şentop, “Anayasa Komisyonu’nda görüşecekler, ayrıca Genel Kurul’da görüşecekler. Burada lehte ve aleyhte görüşlerini ifade edecekler. Bu bakımdan ben bu görüşme ziyaretlerinin nezaket ziyareti olduğu kanaatindeyim. Olmaması, süreci doğrudan etkileyen bir husus değil” dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde Parlamento Muharbirliği Derneği’ni (PMD) ziyaret etti ve gazetecilerin gününü kutladı. Şentop daha sonra AKP Hatay Milletvekilleri Hüseyin Yayman ve Hacı Bayram Türkoğlu ile TBMM Basın Kapısı’nda hazırlanan Hatay künefesini basın mensuplarına ikram etti.

Burada sorulan soruları yanıtlayan Şentop, muhalefet partilerinin AKP Grubu’nun anayasa değişikliği teklifi ile ilgili görüşme talebini reddetmesi ile ilgili soruya “Pek değerlendirme yapmak istemiyorum, Meclis Başkanı olarak bu konulara girmek istemiyorum” cevabını verdi. Ancak Şentop daha sonra şöyle devam etti:

"Süreci doğrudan etkileyen bir husus değil"

“Anayasa Komisyonu’nda görüşecekler, ayrıca Genel Kurul’da görüşecekler. Burada lehte ve aleyhte görüşlerini ifade edecekler. Bu bakımdan ben bu görüşme ziyaretlerinin nezaket ziyareti olduğu kanaatindeyim. Olmaması, süreci doğrudan etkileyen bir husus değil. Bunun bir toplumsal mutabakatla, belki siyasi mutabakatla örtülü veya açık şekilde, net şekilde çözülmüş olduğunu söyleyebiliriz."

"Kendi ailemde, yakın çevremde bundan mağdur olan insanlar var"

"Bir hukuki düzenleme gerekir, bu kanunla olmalıdır diye bir teklif gelince farklı bir tartışma başladı. Bir hukuki düzenleme gerekiyorsa ki bunda Meclis’teki bütün partiler hukuki düzenleme gerekir diye görüş açıkladılar. Bu hukuki düzenlemenin ne olacağı tartışıldı. Kanun mu, anayasa mı? Ben görüşümü ifade ettim, yıllarca bu konuda çalışma yapmış, mücadele etmiş, binlerce dava dilekçesi yazmış, başörtülü öğretmeler ve öğrencilerle ilgili; birisiyim ben. Kendi ailemde, yakın çevremde bundan mağdur olan insanlar var. Çözüm isteniyorsa, hukuki düzenleme ile yapılması gerekiyorsa bu çözüm ancak anayasal düzeyde düşünülmelidir. Çünkü kanun ile daha önce denenmiş."

"Anayasa ile daha güçlü bir hukuki teminat olur"

"Ayrıca burada bir serbestlik getiren hukuki düzenleme kanun ile olmaz. Kanun ile yaparsanız, bunu artık kanuna dayanan bir özgürlük haline getirmiş olursunuz. Dolayısıyla bir başkası da kanun değişikliği yaparak, bir yasak getirmek suretiyle de kanunla verilen alınan bir özgürlüğe indirmiş olursunuz. Anayasa zor değişen bir metin, üzerinde daha fazla mutabakat arzu edilen bir metin. Anayasa ile daha güçlü bir hukuki teminat olur. Bu bakımdan bu noktaya gelindi. Metin ile komisyonda, Genel Kurul’da görüşmeler, tartışmalar olabilir."

"Türkiye’nin gündemine nereden, nasıl geldiğini de unutmamak lazım"

"Benim kanaatim herkes ilkesel olarak çözülmelidir diyor. Yine genel olarak bir hukuki düzenleme ile çözülmelidir deniyor. O zaman kalıcı çözüm samimi şekilde isteniyorsa anayasa değişikliği ile mümkündür. Bu açıdan baktığımda geçer diye düşünüyorum. Ama gözünün üstünde kaşın var gibi bazı tartışmalarla, madem burada öyle oluyor, başka komisyonda başka şeyler oluyor, biz de bu değişikliği istemiyoruz gibi şeylerle yaklaşılırsa tabi şüphesiz bazı bahaneler bulma imkanı var. Bu konunun Türkiye’nin gündemine nereden, nasıl geldiğini de unutmamak lazım." (ANKA)

Gündem