Şentop’tan Kılıçdaroğlu’na: Meclis’e hürmeti olmayanların millete vaadi olamaz

Şentop’tan Kılıçdaroğlu’na: Meclis’e hürmeti olmayanların millete vaadi olamaz
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini eleştirirken, “Şimdi siz Meclis'i feshetme yetkisini Erdoğan'a vermediniz mi?" demişti.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, parlamentoyla ilgili sözleri nedeniyle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yanıt verdi.

Kılıçdaroğlu, dün Genel Kurul’da bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, "Türkiye'de ahlak dediğimiz şeyi çok yıprattınız ve bu Meclis'in itibarına çok büyük darbeler vurdunuz. Bu Meclis'e ‘Gazi Meclis' diyorsunuz değil mi? Hayır, hayır. Gazi Meclis şudur; yeri geldiği zaman Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e hayır diyorlardı, reddediyorlardı. Şimdi siz Meclis'i feshetme yetkisini Erdoğan'a vermediniz mi?" ifadelerini kullanmıştı.

Kılıçdaroğlu'nun sözlerine dair değerlendirme yapan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, şunları söyledi:

"Önce TBMM milli mücadeleyi yöneten Meclis'tir, daha sonra devletimizi kuran bir Meclis'tir. Birçok ülkede parlamentolar sonradan oluşturulmuştur. Bizde ise Meclisimiz devleti yeniden bütün kurumlarıyla inşa eden bir Meclis'tir. Bu Meclisimizin bu gazilik unvanını tesadüfen ya da sadece tarihin belli bir döneminde elde etmiş olmadığını 15 Temmuz gecesi burada kahramanca bir direnişte de bulunan arkadaşlarımız göstermiştir. Bu açıdan Meclis'imizin bu unvanına karşı saldırıyı büyük bir saygısızlık olarak değerlendiriyoruz, kim yaparsa yapsın. Ayrıca bu Meclis'e, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne hürmeti olmayanların millete herhangi bir vaadi de olamaz.

“Parlamento, seçimden önce de aynı, seçimden sonra da aynı parlamento... Eğer bu parlamentoya saygı göstermiyorsanız niye siyaset yapıyorsunuz, niye siyasetin içinde bulunuyorsunuz? Milletvekillerinin bence içtüzükten, anayasadan kaynaklanan birçok sorumluluğu, görevi vardır ama birinci mesele TBMM'ye hürmet etmek, saygı göstermektir. Kim söylerse söylesin bu büyük bir saygısızlıktır. Eleştirilecek konular olabilir ama bu Meclis'e ve Meclisimizin en çok kıymet verdiğimiz 'gazilik' unvanına karşı saygısızlığı hiç kimsenin mazur görmesi mümkün değil. Burası kişisel mekânlarımız değil. Burası milletimizin mekânıdır. Milletimizi temsil edenlerin bulunduğu mekândır. Parlamentolar konuşma mekânlarıdır. Gürültü yapmak bir fikir açıklamak değildir."

Politika