SGB'den Anayasa değişikliği teklifine karşı açıklama: 'Ana muhalefet partisi ayaklar altına aldı, AKP fırsata çevirdi'

SGB'den Anayasa değişikliği teklifine karşı açıklama: 'Ana muhalefet partisi ayaklar altına aldı, AKP fırsata çevirdi'
Sosyalist Güç Birliği, AKP’nin Anayasa değişikliği teklifine karşı düzenlediği basın toplantısında yurttaşlara mücadele çağrısında bulunarak, “Meydanı gericilik yarışına girenlere bırakmayacağımızı ilan ediyor; laik ve herkesin eşit ve özgür olduğu bir ülke için tüm halkımızı birlikte mücadeleye çağırıyoruz” dedi.

ESRA TOKAT


Sosyalist Güç Birliği, AKP’nin Anayasa değişikliği teklifine karşı bir basın toplantısı düzenledi. “AKP’nin anayasa teklifi eşitlik ve laiklik ilkelerine aykırıdır, kabul edilemez’ başlığıyla düzenlenen açıklamada, “Sosyalist Güç Birliği olarak laiklik ve eşitlik ilkelerini zedelemeye yönelik her türlü girişimi reddediyoruz. Meydanı gericilik yarışına girenlere bırakmayacağımızı ilan ediyor; laik ve herkesin eşit ve özgür olduğu bir ülke için tüm halkımızı birlikte mücadeleye çağırıyoruz” denildi.

Sosyalist Güç Birliği, AKP’nin Anayasa değişikliği teklifine karşı Ankara'daki TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Toplantı Salonu'nda bir basın toplantısı düzenledi. Düzenlenen basın açıklamasında Sosyalist Güç Birliği Yürütme Kurulu Üyesi Gamze Yücesan Özdemir, Sosyalist Güç Birliği Yürütme Kurulu Üyesi Oğuz Oyan, Devrim Hareketi Sözcüsü Ercan Bölükbaşı, SOL Parti PM Üyesi İsmail Hakkı Tombul, TKH Merkez Komite Üyesi Umut Kuruç, TKP MK Üyesi Ozan Yılmaz kürsüde yer aldı.

'Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı'

Burada düzenlenen basın toplantısında metni Oyan okudu. Basın açıklamasında ana muhalefet partisi olan CHP’nin Ekim ayında Anayasa’nın 2’nci maddesini ayaklar altına alarak TBMM’ye sunduğu üç maddelik ‘başörtü teklifi’nin iktidar tarafından fırsata çevrilerek Anayasa değişikliğine dönüştürüldüğü vurgulandı ve “Toplumun bütünü için garanti altında olması gereken haklar konusunda “başının örtülü olması” ifadesiyle tanımlanan bir kıyafet kodunu getiren değişiklik Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırıdır” ifadelerine yer verildi.

'Çok eşlilik şeklinde yorumlanmaya kapı aralamakta'

Öte yandan Anayasa teklifinde bulunan 41. Maddenin aileyi dinsel referanslara tanımlamak için kullanılmak istendiğinin altı çizildi ve “Aile tanımı yalnızca evlilik birliğine indirgenirken, tek ebeveynli aile, nikâhsız birliktelikler, farklı cinsel yönelimlerin birliktelikleri, giderek çoğalan tek bireyli (bekar) aile biçimleri tamamen yok sayılmaktadır. Bu maddenin düzenleniş biçimi çok eşlilik şeklinde yorumlanmaya da kapı aralamakta, böylece kadınların Medeni Kanun’la kazanılmış haklarının aleyhine bir tartışma zemini oluşturmaktadır” denildi.

'Anayasa seçim hesaplarına alet ediliyor'

Açıklamada AKP'nin, Aralık ayında MHP ve BBP’nin desteğiyle TBMM’ye sunduğu ve 19 Ocak 2023’te yani yarın TBMM Anayasa Komisyonu’na sunacağı bu değişiklik önerisinin bir yandan Anayasa’yı seçim hesaplarına alet etmeye ve karşısındaki muhalefeti dağıtmaya çalışmakta, öte yandan laikliği tasfiye etmeyi ve aile kavramını daha dar bir kalıba sokmayı hedeflemekte olduğu ifade edildi. Açıklamadan öne çıkanlar şöyle:

sosyalist-guc-birligi.jpg

'Tek bir dini gruba ve onun özel kıyafet koduna mutlak hak değerinde güvence veriliyor'

"Değişiklik maddesinde “başın örtülü olması” ifadesiyle, tek bir dini gruba ve onun özel kıyafet koduna mutlak hak değerinde bir güvence verilmektedir. Özgürlükler bağlamında yaratılan bu ayırımcılık, devlet kurumlarının ve özellikle de adalet ve eğitim hizmetlerinin yurttaşlar nezdindeki tarafsızlığını ortadan kaldırmaktadır."

'Ülkeyi anayasasız yöneten, hukuku kendi siyasi aparatı haline getirmiş bir iktidarla anayasa yapılamaz'

"Önerilen düzenleme hem mevcut Anayasa’ya hem de uluslararası sözleşmelere aykırıdır. AKP’nin bu teklifi, Anayasa metnine dini referansların yerleştirilmesi ve Cumhuriyet’in temel niteliklerinden olan laiklik ilkesinin işlevsizleştirilmesi girişiminden başka bir şey değildir. Ülkeyi anayasasız yöneten, hukuku kendi siyasi aparatı haline getirmiş bir iktidarla anayasa yapılamaz. Eşitlik ve laikliğin tasfiyesi anlamına gelen bu Anayasa değişikliği önerisi toptan reddedilmelidir. AKP’nin değirmenine su taşımaya son verilmeli, AKP kendi kirli oyunuyla baş başa bırakılmalıdır. Sosyalist Güç Birliği olarak laiklik ve eşitlik ilkelerini zedelemeye yönelik her türlü girişimi reddediyoruz. Meydanı gericilik yarışına girenlere bırakmayacağımızı ilan ediyor; laik ve herkesin eşit ve özgür olduğu bir ülke için tüm halkımızı birlikte mücadeleye çağırıyoruz."

Özel Haber