SGK Uzmanı uyardı: 100 bin EYT'linin başvurusu onaylanmayacak

SGK Uzmanı uyardı: 100 bin EYT'linin başvurusu onaylanmayacak
EYT düzenlemesinden yararlanmak için başvuruda bulunanlardan bir kısmının emekliği hak etmediğini söyleyen SGK uzmanı Özgür Erdursun, “Yani evet başvurdu ama başvurusu onaylanmayacak 100 bin başvuru var” dedi.

Sosyal Güvenlik Uzmanı (SGK) Özgür Erdursun, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Erdursun, 100 bin EYT'linin başvurusunun kabul edilmeyeceğini söyledi.

Melda Yücel Kocaalp'ın YouTube kanalına katılan Erdursun, "Eğer EYT Aralık ayında çıksaydı yüzde 30 oranında zam alacaktı. Ancak EYT’lilerin emeklilikleri ocak sonrasına kaldığı için EYT’liler ortalama yüzde 16 zam aldılar. Normal emekliler ise yüzde 30 aldılar" dedi.

4,5 milyon EYT’liden 1,5 milyonu başvurdu

Erdursun, EYT düzenlemesinden faydalanmak için yapılan başvurulara dair şu bilgileri verdi:

"Yaklaşık 4,5 milyon EYT’li vardı bu 4,5 milyon EYT’linin yaklaşık olarak 1,5 milyonu emeklilik için müracatta bulundu. Henüz 3 milyon daha EYT’li var. 3 milyon EYT’li de yıllar itibariyle önümüzdeki gün, önümüzdeki ay, önümüzdeki yıllar itibariyle prim günlerini tamamladıkları zaman emeklilik için müracaatta bulunacaklar."

Erdursun, "Emekli olmuş olan yani emeklilik için müracaatta bulunmuş ve prim gün sayısını tamamlamış, emekliliğinde herhangi bir sorun olmayan kişiler Mart ayında müracaatta bulundularsa 1 Nisan'dan itibaren emekli olarak kabul edilecekler. Bu kişilerin de normal emeklilerden bir farkı yoktur" diye konuştu.

“Enflasyon farkı olarak yüzde 25 verilir”

Erdursun, emekli maaşına yapılacak zam oranı hakkında ise şu açıklamalarda bulundu:

"Şu anki oranlara göre baktığımızda ve ortalamasını aldığınızda TÜİK’e göre yaklaşık yüzde 22,85 oranında bir artış olur. Enflasyon bu oranlarda gelmeye devam ederse beklentimiz yüzde 25’ler civarında. Memura, memur emeklilerine, SSK, BAĞ-KUR emeklilerine yüzde 25’ler civarında bir enflasyon farkı verilir.”

“Gerçek enflasyon açıklanırsa…”

Erdursun, seçimi muhalefetin kazanması durumunda ise zam oranının farklı olacağına işaret etti:

"Seçimi muhalefet kazanırsa şimdiden yüzde 50 oranında zam yapacaklarını ifade ettiler. TÜİK gerçek verileri açıklamıyor, diye Sayın Kemal Kılıçdaroğlu TÜİK’in kapısının önüne kadar gitti. Şimdi demek ki TÜİK’teki yapıyı da değiştirecekler. TÜİK’teki yapı değişirse zaten bu sefer de gerçek enflasyon açıklanırsa gerçek enflasyon farkı verilir."

"Onaylanmayacak 100 bin başvuru var"

"EYT yasası çıkmadan önce emeklilik için bir kişi müracaatta bulunuyorsa emekli aylığı bu kişiye 2-2,5 ayda bağlanıyordu. Yani yaklaşık olarak 75 gün zaten bekliyordu. Bir de şimdi hem e devletten hem de SGK’ya elden başvuru yapanlar var. Bir de müracaatta bulunanların belli bir kısmı emekliği hak etmiyor. Yani evet başvurdu ama başvurusu onaylanmayacak 100 bin başvuru var." (Kısa Dalga)

Ekonomi