Shell'den rekor: 115 yıllık tarihindeki en yüksek kâr oranı

Shell'den rekor: 115 yıllık tarihindeki en yüksek kâr oranı
Shell, 2022'de 39.9 milyar dolar kâr elde etti. Buna karşılık Shell gibi enerji şirketleri, Birleşik Krallık'ta çok az vergi ödüyor ya da hiç ödemiyor.

Shell, geçen yıl Rusya'nın Ukrayna operasyonu sonrasında uygulanan yaptırımlar nedeniyle yaşanan enerji krizinin ardından rekor yıllık kâr açıkladı.

Kâr oranı, 2022'de 39.9 milyar dolara ulaşarak geçen yılın toplamını ikiye katladı. Üstelik 115 yıllık tarihindeki en yüksek seviyeye ulaştı.

Sputnik Türkiye’de yer alan habere göre, enerji firmaları, Rusya-Ukrayna savaşının ardından petrol ve gaz fiyatlarının yükselmesinden bu yana rekor kazançlar elde etti. Hanehalkları artan faturalarla mücadele ederken, şirketler üzerinde daha fazla vergi ödemeleri için baskı oluşturdu.

İngiltere hükümeti, geçen yıl gaz ve elektrik faturalarını düşürme planını finanse etmeye yardımcı olmak için firmaların kârları üzerinden Enerji Kârları Vergisi adı verilen bir vergi ilan etmişti. Oran başlangıçta yüzde 25 olarak belirlenmişti, ancak şimdi yüzde 35'e yükseltildi.

Shell, gelirinin yalnızca yaklaşık yüzde 5'ini İngiltere'den elde ediyor, geri kalanı diğer yetki alanlarında yapılıyor ve vergilendiriliyor. Ancak şirketler, kayıpları hesaba katarak veya Kuzey Denizi petrol platformlarının hizmet dışı bırakılması gibi şeylere harcama yaparak ödedikleri vergi miktarını azaltabiliyor.

Bu, son yıllarda BP ve Shell gibi enerji devlerinin Birleşik Krallık'ta çok az vergi ödemesi veya hiç vergi ödememesi anlamına geliyor. Shell, beklenmedik yeni verginin bir sonucu olarak 2017'den bu yana ilk kez bu yılın başında Birleşik Krallık'ta vergi ödeyeceğini açıklamıştı. (Kısa Dalga)

Ekonomi