Sıcak hava dalgası Avrupa'yı kasıp kavuruyor

Sıcak hava dalgası Avrupa'yı kasıp kavuruyor
Avrupa'da bir çok ülke bu hafta sonu, sıradışı bir sıcak hava dalgasının etkisinde. Fransa'da bazı yerlerde açık hava etkinlikleri yasaklanırken, İspanya yangınlarla boğuşuyor. İtalya'da da kuraklık alarmı var.

Avrupa’da erken gelen sıcak hava dalgası, yeni normal olabilir

Avrupa’da bir dizi ülke, iklim krizi nedeniyle beklenenden erken gelen sıcak hava dalgalarıyla boğuşuyor. Fransa’da hava sıcaklıkları rekor seviyelere çıkarken, İspanya orman yangınlarıyla mücadele ediyor. İtalya'nın verimli kuzey bölgelerinde kuraklık alarmı verilirken, İngiltere'de de yılın en sıcak günü yaşandı.

FRANSA ŞİMDİDEN 40 DERECE

Fransa’da dün bazı yerlerde hava sıcaklığı 40 derecenin üzerine çıktı. Ülkenin 11 noktasında haziran ayı için sıcaklık rekoru kırılırken, bugün de bazı yerlerde 42 derecenin görülmesi bekleniyor.

Ülkenin üçte birini etkileyen sıcak hava dalgası nedeniyle dün yaklaşık 18 milyon kişiye uyarı yapılırken, Bordeaux çevresindeki Gironde bölgesinde konserler ve büyük toplantılar iptal edildi. 12 bölgede de çocukların okula gitmemelerine izin verildi. Fransız hükümeti, huzurevi sakinlerinin ve diğer savunmasız vatandaşların susuz kalmaması için çalışmalarını hızlandırdı. Fransa’da hava sıcaklıklarının pazar günü (yarın) sağanak yağışla düşmesi bekleniyor.

İSPANYA ONLARCA YANGINLA MÜCADELE EDİYOR

İspanya'da ise nüfusun yüzde 70’i (33 milyondan fazla kişi) yaklaşık bir haftadır aşırı sıcakla savaşıyor. Sıcaklıklar ülkenin büyük bölümünde 40 derecenin üstünde seyrediyor. İspanya meteoroloji ajansı AEMET, Valencia kentinde haziran ayında kaydedilen en yüksek sıcaklık rekorunun kırıldığını açıkladı.

Kavurucu sıcak ve kuruluk nedeniyle orman yangı riskinin ‘aşırı’ seviyelere ulaştığı ülkede, bir dizi noktada da orman yangını çıktı. Kuzeybatıdaki Sierra de la Culebra bölgesinde dün çıkan yangında 9 bin hektarlık alan kül olurken 250 kişi tahliye edildi. Zamora bölgesi ve Katalan eyaleti Lleida da büyük yangınlara sahne oldu. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, ‘yangınların ön cephelerinde kendilerini tehlikeye atan’ itfaiyecilere teşekkür etti.

KRALİYET YARIŞINDA KILIK KIYAFET KURALLARI GEVŞETİLDİ

İngiltere'de ise Londra'daki Heathrow Havalimanı’nda şimdiye kadarki en sıcak gün 32.4 derece ile kaydedildi. Sıcak hava dalgası nedeniyle, İngiliz Kraliyet Ailesi onuruna düzenlenen geleneksel Royal Ascot at yarışlarında da kıyafet kurallarını gevşetildi. Konukların şapka ve ceketlerini, Kraliyet ailesi mensuplarını araba alayının sona ermesi sonrası çıkarmalarına izin verildi.

HOLLANDA VE ALMANYA DA TERLİYOR

Öte yandan, Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da insanlar cuma öğleden sonra Kuzey Denizi sahiline giden trenlere koştu. Kalan birçok kişi de vaktini serin kanallarda geçirdi. Almanya'nın ulusal hava durumu servisi DWD de, sıcakların Orta ve Doğu Avrupa'ya taşınmasıyla birlikte ‘terli günlerin’ hafta sonu boyunca devam edeceğini açıkladı.

'BEKLENEN ORTALAMADAN ÇOK YÜKSEK'

Akdeniz’den Kuzey Denizi’ne uzanan sıcak hava dalgası, Avrupa ülkelerinin birçoğunu etkiledi. Meteorologlar, alışılmadık derecede erken gelen sıcak hava dalgasının, temmuz ve ağustos aylarında görülebilecek aşırı sıcakların bir işareti olduğunu söylüyor. Cenevre merkezli Dünya Meteoroloji Örgütü Sözcüsü Clare Nullis, "İspanya ve Fransa’nın bazı bölgelerindeki sıcaklık, beklenilen ortalamadan 10 derece yüksek, bu çok büyük" yorumunu yaptı.

‘SERA GAZI EMİSYONU KESİLMEZSE YENİ NORMAL BU OLACAK’

Uzmanlar, iklim krizinin şimdiden tarım, sanayi ve vahşi yaşam için zincirleme etkilerle birlikte Avrupa'da yağış düzenini ve buharlaşma oranlarını etkilediğini söylüyor. İklim bilimcilere göre, sera gazı emisyonları önemli ölçüde kesilmediği sürece bu Avrupa’nın ‘yeni normali’ olabilir. BM hava ajansından Nullis, "Sıcak hava dalgaları çok daha erken başlıyor. Atmosferdeki rekor seviyedeki sera gazı yoğunluğu nedeniyle daha sık ve şiddetli hale geliyorlar. Bugün tanık olduğumuz şey, ne yazık ki, geleceğin bir ön görüşüdür" yorumunu yaptı. (Kısa Dalga)

Dünya