‘Sıcaklık rekorları kırılırken Cumartesi Annelerinin kapalı araçlarda bekletilmesi işkencedir’ iddiası

‘Sıcaklık rekorları kırılırken Cumartesi Annelerinin kapalı araçlarda bekletilmesi işkencedir’ iddiası
İHD, TİHV ve TTB, yapılan araştırmalara göre, araç içlerinde sıcaklığın çok kısa sürede çok yüksek değerlere ulaştığını belirterek, “Cumartesi Annelerinin/İnsanlarının son gözaltına alındıkları tarih olan 22 Temmuz 2023’de, İstanbul’da ortam sıcaklığının yaklaşık 32,2 °C olduğu koşullarda, 2 ila 4 saat sonra araç içi sıcaklığının en az 60 °C’ye ulaştığı/ulaşabileceği söylenebilir” dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) İnsan Hakları Kolu, haftalardır her cumartesi gözaltına alınan Cumartesi Anneleri’nin aşırı sıcaklarda gözaltına alınıp saatlerce kapalı araçlarda bekletilmesinin “işkence ve kötü muamele yasağının ihlali” olduğunu iddia etti.

Yapılan ortak açıklamada, Cumartesi Anneleri/İnsanlarının, zorla kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak için 28 yıldır haklı ve meşru bir mücadele yürüttükleri belirtildi.

Galatasaray Meydanı’ndaki eylemin 5 yıldır yasaklı olduğu ve Anayasa Mahkemesi’nin bu yasak kararını “ihlal” saydığı hatırlatılan açıklamada, “AYM’nin bu açık kararlarına rağmen Cumartesi Anneleri/İnsanları, Galatasaray Meydanı’na her çıkışlarında etrafları kalkan taşıyan kolluk görevlileri tarafından çevrilerek tecrit edilmekte, ters ya da düz kelepçe, kaba dayak vb. işkence ve diğer kötü muamele düzeyine ulaşan uygulamalar ile keyfi bir şekilde gözaltına alınmaktadırlar” denildi.

“Aşırı sıcaklarda saatlerce kapalı araçlarda bekletiliyorlar”

Açıklamada, “Bununla birlikte; küresel ortalama sıcaklıkların rekor düzeye ulaştığı bir dönemde, Türkiye’de de etkili olan ve bir halk sağlığı sorunu haline gelen aşırı sıcaklara yönelik devletin tüm ilgili kurumlarının acil önlemler alması gerekirken, AYM kararına aykırı ve keyfi bir şekilde gözaltına alınan Cumartesi Annelerinin/İnsanlarının bir de bu iklim koşullarında, aşırı sıcaklar sürerken saatlerce kapalı araçların içinde bekletilmesi işkence ve diğer kötü muamele yasağının ihlalidir” ifadeleri ye aldı.

“Sıcaklık araç içinde 60 dereceye ulaşmıştır, ölüm riski var”

Yapılan araştırmalara göre, araç içlerinde sıcaklığın çok kısa sürede çok yüksek değerlere ulaştığı belirtilen açıklamada, “Bu alandaki bilimsel çalışmalar araç içi sıcaklıkların 2 ila 4 saat sonra içinde bulunulan ortam sıcaklığından yaklaşık 50-55 °F (27,8 -30,6 °C) yükseldiğini ortaya koymaktadır. Bu durumda, Cumartesi Annelerinin/İnsanlarının son gözaltına alındıkları tarih olan 22 Temmuz 2023’de, İstanbul’da ortam sıcaklığının yaklaşık 32,2 °C olduğu koşullarda, 2 ila 4 saat sonra araç içi sıcaklığının en az 60 °C’ye ulaştığı/ulaşabileceği söylenebilir. Bu nedenledir ki, araç içerisinde bırakılan herhangi bir canlı (insan, hayvan) ısıyla ilgili ciddi hastalık ve hatta ölüm riski altındadır” denildi.

İleri yaşta ve kronik sağlık sorunları olan Cumartesi Annelerinin 22 Temmuz’da gözaltına alındıklarında 3 saat araçta bekletildikleri hatırlatılan açıklamada, “Kabul edilemez bir şekilde araç içinde bekletilmeleri yoluyla açıkça işkence ve diğer kötü muamele suçu işlenmektedir” ifadeleri yer aldı. (Kısa Dalga)

Gündem