Şiddet gören kadına koruma süresince, boşanmadan da nafaka

Şiddet gören kadına koruma süresince, boşanmadan da nafaka
Aile Mahkemesi, şiddet gören kadın hakkında 1 ay süreyle koruma kararı verirken, şiddet uyguladığı iddia edilen kocanın bu koruma kararı süresince ayrıca nafaka ödemesi gerektiğine karar verdi.

Ankara 1. Aile Mahkemesi, kocasından şiddet gördüğü gerekçesiyle hakkında koruma kararı verdiği kadına ve çocuklarına, koca tarafından ayrıca bu süreçte nafaka ödenmesine karar verdi.

Ankara'da eşinden şiddet gördüğünü iddia eden 2 çocuk annesi kadın, avukatı Süheyla Oğuz aracılığıyla Ankara 1'inci Aile Mahkemesi’ne başvurarak, koruma kararı ve tedbir nafakası talebinde bulundu.

Kadının talebini yerinde bulan Mahkeme, şiddet uygulayan eşin boşanma veya nafaka davası açılıncaya kadar geçici ve kısa süre ile koruma sağlamak amacıyla 1 ay süre ile çocukları için 500’er lira, eşi için ise 700 lira tedbir nafakası ödemesine hükmetti. Mahkeme, kararına dayanak olarak, “6284 sayılı kanunun 8/3 maddesinde belirtilen 'Koruyucu tedbir kararı verilebilmesi için şiddetin uygulandığı hususunda delil veya belge aranmaz. Önleyici tedbir kararı, geciktirilmeksizin verilir” hükmünü aldı.

Karar kapsamında şiddet uygulayan eşin, 1 ay süreyle eşi ve çocuklarına, bulundukları konuta, okula ya da iş yerine yaklaşmaması hükmü uygulandı. Mahkeme ayrıca aynı yasanın 5/4 maddesi gereğince Mahkeme, kararın kısa sürede uygulanması için de evrakın ilgili kolluk, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’ne (ŞÖNİM) gönderilmesine karar verdi.

Boşanmadan, koruma sırasında nafaka

Kararı aldıran Avukat Süheyla Oğuz, şiddet mağduru kadınların haklarını tam olarak bilmediklerini belirterek şunları söyledi:

"Biz kadınlar yalnız ve çaresiz değiliz. Şiddete katlanmak zorunda hiç değiliz. 6284 sayılı yasa kapsamında delil ve belge aranmaksızın şiddet uygulayan kişiye karşı evden uzaklaştırma, iletişim araçlarıyla rahatsız etmesini engelleme, evinize ve diğer adreslerinize yaklaşmasını engelleme, şiddet uygulayan kişinin silahına el koydurma, tedbir nafakası talep etme, geçici maddi yardım talep etme, geçici sağlık sigortasına başvurma, müşterek konuta şerh koydurma gibi bazı önlemler alabilirsiniz. Bunları yapmak için boşanma davası açmanıza gerek yok." (DHA)

Kadın