Sıfır otomobilde ÖTV değişikliği ikinci eli nasıl etkileyecek? Uzmanı yanıtladı

Sıfır otomobilde ÖTV değişikliği ikinci eli nasıl etkileyecek? Uzmanı yanıtladı
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan sıfır araçta matrah düzenlemesinin ikinci el araç fiyatlarına nasıl yansıyacağı merak edildi.

Koronavirüs salgınının ardından artan üretim ve tedarik sıkıntıları, döviz kurları ve enerji krizi derken otomobil almak imkansız hale gelince vatandaşlar fiyatların ilerleyen dönemlerde ne olacağını merak ediyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan sıfır araçta matrah düzenlemesinin ikinci el araç fiyatlarına yansıyıp yansımayacağı araştırılmaya başlandı.

ÖTV matrahlarında yüzde 40 ila 75 oranında artırıma gidilmesi ile 595 bin TL’ye kadar olan araçlarda yüzde 5 ila 19 indirimler gözlendi.

1.6 litreye kadar motor hacmine sahip akaryakıt ile çalışan arabaları kapsayan güncelleme 595 bin liranın altındaki araçlar için geçerli oldu.

Etkisi sınırlı olabilir

Sektör temsilcileri sıfır araçtaki indirim oranlarının ardından ikinci el için de tahminlerini açıkladı. Beklenti ikinci elde de yüzde 5-10 oranlarında indirimlerin gelmesi yönünde. Ancak otomobil fiyatlarında artış tüm hızıyla sürdüğünden matrah düzenlemesinin etkisi de kısa süreli olabilir.

Otomobil