Sığınmacılar yolcu gemilerinin alt katlarında hapsedilip, kelepçeleniyor

Sığınmacılar yolcu gemilerinin alt katlarında hapsedilip, kelepçeleniyor
İtalya'dan yola çıkan gemilerin karanlık alt katları, bagaj odaları, kullanılmayan banyoları, Yunanistan'a hukuka aykırı olarak geri itilen sığınmacılar için hapishane oluyor.

İtalya, sığınmacıları geldikleri yere geri göndermek için yasa dışı yollar kullanıyor. Yolcu gemilerinin karanlık alt katları, bagaj odaları, kullanılmayan banyoları zincirlenmiş sığınmacılar için hapishaneye dönüştürülmüş durumda.

Avrupa Birliği‘nin kara sınırlarında sığınma hakkını sistematik olarak reddetmesi son yıllarda çok kez belgelendi. Geçtiğimiz yıl, Lighthouse Reports ve ortakları, mültecilerin ve göçmenlerin sığınma hakkının reddedildiği ve zorla geri gönderilmeden önce yasadışı bir şekilde hapsedildiği gizli gözaltı yerlerinin varlığını ortaya çıkardı.

Buna rağmen Avrupa’da yasadışı geri itmeler devam ediyor.

En insanlık dışı uygulamalardan birisi de İtalya’nın yolcu gemilerinde sığınmacıları hapsetmesi.

Yeşil Gazete’de ye alan habere göre, İtalyan yetkililer tarafından yapılan yasadışı geri itmeler kapsamında, aralarında çocukların da bulunduğu sığınmacılar, İtalya’dan Yunanistan’a giden yolcu gemilerinin alt katlarında, metal kutular ve karanlık odalardan oluşan gayrıresmi hapishanelerde, bazen bir günden fazla tutuluyor.

AİHM ‘hukuka aykırı’ bulmuştu

2014 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), İtalya’nın sığınmacıları hukuka aykırı bir şekilde Yunanistan’a ittiği ve koruma talebinde bulunmalarına izin vermediğine karar verdi. Sekiz yılın ardından, aynı uygulamanın devam ettiği ortaya çıktı.

Fotoğraflar, video görüntüleri ve tanıklıklar, sığınma talep etme umuduyla Adriyatik limanlarından Venedik, Ancona ve Bari‘ye feribotlarda hayatlarını riske atarak giden insanların, bir süre limanda alıkonulduktan sonra gemilere kapatılarak Yunanistan’a gönderildiğini gösteriyor.

Yunan feribot devi Attica Group‘a ait ticari gemilerle İtalya ve Yunanistan arasında yapılan sayısız raporlama gezileri sırasında elde edilen ilk görsel kanıtlar, sığınmacıların bazen metal raflara kelepçelenmiş halde alıkonuldukları yerleri gösteriyor.

siginmaci2.jpg

Duş ve tuvaletleri bozulduktan sonra yere şilte konularak sığınmacıların kapatıldığı bir odanın duvarlarında, sığınmacıların yazdığı farklı dillerde isimler ve tarihlere rastlandı. Sığınmacıların tarifleriyle örtüşen odanın görüntüleri, anahtar deliğinden küçük bir kamera ile çekildi.

“Yemek vermiyorlar”

Bu yerlerden birinde tutulduğunu belirten bir Afgan sığınmacı, şunları söyledi:

“İki metre uzunluğunda, 1,2 metre genişliğinde, küçük bir odaydı. … Sadece küçük bir şişe su veriyorlar ama hiç yemek vermiyorlar. Geminin içindeki bu küçük odada kalarak zorlukları kabullenmek zorunda kaldık.”

siginmaci1.jpg

Bir başka gemide bir bagaj odasında tutulan Afgan sığınmacı ise metal borulara kelepçeliyken selfie çekti. Daha sonra aynı yere giden gazeteciler, çektikleri fotoğraflarla selfie’nin çekildiği yeri doğruladı.

Aynı yolla İtalya’dan Yunanistan’a gönderildiği doğrulanan çocuklar da bulunuyor. Baloosh isimli 17 yaşındaki bir Afgan çocuk, “Beni yasa dışı yollarla bir botla Yunanistan’a geri gönderdiler. Sığınma başvurum olup olmadığını ya da başka bir şeyi hiç sormadılar bile” diye konuştu.

Mürettebat o odalara ‘hapishane’ diyor

Gemide çalışan bazı mürettebat da bu yerlerin Yunanistan’a geri gönderilen sığınmacıları alıkoymak için kullanıldığını doğruladı. Mürettebat, söz konusu odalardan “hapishaneler” diye bahsetti. (Kısa Dalga)

Dünya