Şii lider Mukteda Sadr: Türkiye'nin eylemleri devam ederse Irak sessiz kalmayacak

Şii lider Mukteda Sadr: Türkiye'nin eylemleri devam ederse Irak sessiz kalmayacak
Türkiye'nin Irak'ın kuzeyinde başlattığı Pençe-Kilit Harekâtı'na Irak'tan tepki var. Bağdat'taki merkezi hükümeti bombardımanı kınadı, Şii lider Mukteda Sadr "Devam ederse sessiz kalmayacağız" dedi.

Türkiye'nin Irak'ın kuzeyinde yeni başlattığı Pençe-Kilit Harekâtı'na Irak'ta merkezi hükümetten ve parlamento seçimlerinin galibi Sadr Hareketi'nin lideri, Şii din görevlisi Mukteda Sadr'dan tepki gösterdi. Irak hükümetinin yaptığı açıklamada operasyon kınanırken, Sadr'dan da "Egemenlik ihlali devam ederse Irak sessiz kalmayacak" çıkışı geldi.

IRAK DIŞİŞLERİ: BAŞKALARININ SORUNLARINI ÇÖZME SAHASI OLMAYACAĞIZ

Irak hükümeti harekâtın reddedildiğini ve kınandığını duyurdu; Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed el Sahaf da, harekâtı 'egemenlik ihlali' olarak gördüklerini, aynı zamanda 'iki ülke arasındaki ilişkileri düzenleyen uluslararası anlaşmaların ve yasaların da ihlal edildiğini' söyledi. Açıklamada, Irak'ın 'komşu ülkelere zarar vermek için kullanılan bir merkez veya koridor' olmayacağı, Bağdat'ın aynı zamanda 'başka tarafların sorunlarını çözme sahası olmayı da reddettiği' belirtildi.

SADR: TÜRKİYE İSTESİN, IRAK GÜÇLERİ YAPSIN

Sadr ise Twitter hesabından paylaştığı yazılı açıklamasında, 'Türkiye'nin Irak'ın egemenliğini ihlal etmeyi sürdürmesi halinde Irak'ın sessiz kalmayacağını' belirtti. Sadr, şu ifadeleri kullandı: "Komşu Türkiye, Irak topraklarını haksız olarak ve bir gerekçesi olmadan bombaladı. Eğer Irak topraklarından Türkiye'ye yönelik bir herhangi bir tehdit varsa, Türkiye bu tehlikeye son vermek için Irak hükümetiyle koordinasyon kurmak zorunda zira Irak güvenlik güçleri bunu yapma beceresine sahip." Şii lider, "Eğer bu eylem devam ederse, Irak'ın tamamen egemen bir ülke olması nedeniyle sessiz kalmayacağız" çıkışı yaptı.

Türkiye, Irak'ın Metina, Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerinde PKK hedeflerinin vurulacağı gerekçesiyle operasyon başlattığını açıklamıştı. Harekâtn, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Mesrur Barani'nin İstanbul'da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la görüşmesinden iki gün sonra başlaması dikkat çekmişti. (Kısa Dalga)

Dünya