Sıkça duyuyoruz: Artçı deprem nedir? Öncü deprem nedir?

Sıkça duyuyoruz: Artçı deprem nedir? Öncü deprem nedir?
Artçı deprem ve öncü deprem terimlerini sıklıkla duyuyoruz. Peki ama ne anlama geldiklerini ne kadar biliyoruz? Artçı deprem nedir; öncü deprem nedir?

Merkez üssü Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6'lık deprem 10 ili etkiledi. Neredeyse dördüncü gün bitecek depremlerin peşi sıra yüzlerce artçı deprem oldu.

CHIP Online'ın haberine göre Maraş depremi sonrasında sıklıkla duyduğumuz şeylerden biri artçı deprem terimi. Bu terime bir de öncü deprem terimini ekleyebiliriz. Peki ama artçı deprem ve öncü deprem tam olarak nedir?

Öncü deprem nedir?

Öncü depremler, adından da anlaşılabileceği gibi, aynı yerde daha büyük depremlerden önce gelen depremlerdir. Böyle bir deprem, aynı bölgede daha büyük bir deprem meydana gelene kadar öncü deprem olarak tanımlanamaz. Ama hemen ardından büyük bir deprem gelirse, o zaman öncesinde yaşanan bu depremlere öncü deprem denir.

Öncü deprem, Vikipedi’de şöyle tanımlanmaktadır: “Öncü deprem, büyük bir depremden daha önce gerçekleşen, büyük depremin oluştuğu alan içinde ya da bu alan yakınında ortaya çıkan küçük veya orta şiddetli sarsıntıdır.”

Artçı deprem nedir?

Artçı deprem ise, daha büyük bir depremi veya "ana depremi" takip eden günler veya yıllar boyunca aynı genel alanda meydana gelen daha küçük depremlerdir. Genel bir kural olarak artçı depremler, ana deprem anında kayan fayın bir bölümü boyunca yaşanan küçük, yeniden ayarlamaları temsil eder. Artçı depremlerin sıklığı zamanla azalır. Tarihsel olarak, derin depremleri (>30 km) artçıların takip etme olasılığı, sığ depremlere göre çok daha azdır.

Artçı deprem, Vikipedi’de şöyle tanımlanmaktadır: “Artçı deprem, ana depremden sonra meydana gelen deprem. Artçı sarsıntılar, ana depremin hissedildiği merkezde gerçekleşir; ancak büyüklüğü daha düşüktür. Buna rağmen ana depremin zayıflattığı yapıların yıkılmasına neden olarak, daha yüksek şiddette olabilir.” (Kısa Dalga)

Gündem