Şili'de 92 noktada orman yangını: En az 19 kişi yaşamını yitirdi

Şili'de 92 noktada orman yangını: En az 19 kişi yaşamını yitirdi
Şili'deki orman yangınları çok sayıda ölüme ve geniş çaplı yıkıma neden oluyor. Orta ve güney bölgelerde yangın yayılırken en az 19 kişinin öldüğü bildirildi.

Şili'de olağanın üstünde gerçekleşen hava sıcaklıkları nedeniyle 92 noktada orman yangını çıktı.

Orman yangınlarında en az 19 kişi yaşamını yitirdi, binden fazla ev yandı.

Şili İçişleri Bakanı Carolina Tohá, sıcaklıkların alışılmadık derecede yüksek olduğu ülkenin merkezinde ve güneyinde şu anda 92 orman yangını çıktığını söyledi.

Tohá yangın nedeni ile yaşamını yitirenlerei ilişkin ayrıntı vermedi.

Yangınların en ölümcül olanı, Valparaíso bölgesinde yaşandı. Bölge için yetkililer, itfaiye araçlarının, ambulansların ve diğer acil durum araçlarının daha kolay geçebilmesi için insanlara evlerini terk etmemeleri yönünde çağrı yaptı.

Quilpué ve Villa Alemana kasabaları yakınlarında çıkan iki yangının Cuma gününden bu yana en az 8.000 hektar (19.770 dönüm) alanı kül etti. Yangınlardan biri, bazı mahallelerin halihazırda kötü şekilde etkilendiği sahil beldesi Viña del Mar'ı tehdit ediyordu.

Kasabanın doğu ucundaki bir yamaç mahallesi olan Villa Independencia'da çok sayıda ev ve iş yeri tamamen yıkıldı. Küllerle kaplanan sokaklarda camları kırılmış, yanmış arabalar sıralandı.

Elektrik kesintileri yaşanıyor

Bakan Tohá, Valparaíso bölgesinde üç sığınak kurulduğunu ve yangınları kontrol altına almak için bölgeye 19 helikopter ve 450'den fazla itfaiyecinin getirildiğini söyledi. Kurtarma ekiplerinin hala en çok etkilenen bölgelere ulaşmakta zorluk çektiğini söyledi.

Ulaşılması zor dağlarda çıkan yangınlar, Viña del Mar'ın kenarında tehlikeli bir şekilde inşa edilen mahalleleri de etkiledi.

Yetkililer ayrıca yangın nedeniyle elektrik kesintilerinin yaşandığını bildirdi. Tohá, Valparaíso bölgesinde dört hastanenin yanı sıra üç bakımevinin de boşaltılması gerektiğini söyledi. Yangında iki otobüs terminali de hasar gördü.

17 bin hektar orman yok oldu

El Niño hava durumu bu yıl Güney Amerika'nın batısında kuraklıklara ve normalden daha yüksek sıcaklıklara neden olarak orman yangını riskini artırdı. Ocak ayında, Kolombiya'da 17.000 hektardan (42.000 dönüm) fazla orman, birkaç hafta süren kuru havanın ardından çıkan yangınlar nedeniyle yok oldu. (Kısa Dalga)

Dünya