Sinop kıyılarına vuran yunusların ölüm nedeni belli oldu: Nefessiz kalmışlar

Sinop kıyılarına vuran yunusların ölüm nedeni belli oldu: Nefessiz kalmışlar
Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi yetkilileri, geçen hafta kıyıya vuran 13 yunusun ölüm sebebini araştırdı. Öğretim görevlisi Uğur Özsandıkçı, yunusların nefessiz kaldıkları için boğularak öldüklerinin tespit edildiğini açıkladı.

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi yetkilileri, geçen hafta kıyıya vuran 13 yunusun dördünü laboratuvara naklederek çalışma başlattı. Yapılan incelemede herhangi bir nükleer bulguya rastlanmadığı açıklandı. Yunusların; balıkçı ağlarına takılıp, su üstüne çıkamadıkları için nefessiz kaldıkları belirlendi.

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Uğur Özsandıkçı, elde ettikleri bulgulara ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“Geçen hafta gelen ihbar üzerine sahile gittik. 3 tırtak türü yunusun sahile vurduğu ihbarı almıştık fakat bölgede inceleme yaptığımızda bölgede 10 tane, ertesi gün de 3 tane toplamda 13 tane tırtak türü yunus, Bostancılı sahilinde karaya vurduğunu tespit ettik. İçlerinden 4 tanesini fakültemize getirebildik. Daha sonra, Tarım ve Orman Bakanlığı Veteriner Kontrol Araştırma Merkezi’nden uzman bir veteriner hekimin de katılımıyla incelememizi yaptık.

Karaya vuran tırtak türü yunusların, balıkçılık etkileşimi sonucu öldükleri sonucuna ulaştık. Bu hayvanlar balık değil, bizim gibi memeli hayvanlar olduklarından nefes almaları için belirli aralıklarla su üstüne çıkmaları gerekmekte. Dolayısıyla herhangi bir engelle karşılaşıp da su altında kaldıklarında nefessiz kalıp, boğulup ölebilirler.”

 (MUSTAFA USTA / ANKA)



Gündem