Şırnak Barosu: 7 ayda yüzde 8 ormanımız yok edildi

Şırnak Barosu: 7 ayda yüzde 8 ormanımız yok edildi
300 avukatla Şırnak'ta ağaçların kesildiği bölgeye gideceklerini söyleyen Şırnak Barosu Başkanı Rojhat Dilsiz, "Bu talan böyle devam ederse bir yaşam alanımız kalmayacak" dedi.

Şırnak’ta Cudi Dağı ve Besta bölgelerinde yaklaşık 2 yıldır ağaçlar kesilerek başka illere taşınıyor.

Şırnak'ta 'güvenlik gerekçesiyle' yapılan ağaç kesimine karşı baro 300 avukatla birlikte bölgeye gideceğini açıkladı.

"YAŞAM ALANIMIZ KALMAYACAK"

Son yedi ayda bölgede yüzde 8 orman kaybının yaşandığı söyleyen Şırnak Barosu Başkanı Rojhat Dilsiz, "Bu talan böyle devam ederse bir yaşam alanımız kalmayacak. 300 avukatla bölgeye gideceğiz" dedi.

"ORMANIN BU ŞEKİDE KATLEDİLMESİ SUÇ"

Şırnak Barosu, yaşananlarla ilgili "Resmi verilere göre 7 ayda %8 ormanlık alanımız yok edildi. Ondan sonraki 1 yıllık süreçte orman kesimi aralıksız devam etti. Ormanların bu şekilde katledilmesi Anayasa madde 169 ve Orman Kanunu 91/1'e göre suçtur. Faillerin tespit edilmesini talep ederiz" paylaşımı yaptı.

Bölgede kesilen yüzlerce ağaç, tır ve kamyonlarla farklı kentlere taşınıyor.

Mezopotamya Ajansı'nın haberinde Baro Başkanı konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bölgemizde ‘güvenlik’ gerekçesiyle yakılan, kesilen ve tahrip edilen orman alanlarıyla ilgili yeni bir sürecin başladığını gözlemledik. Yeni süreçle beraber Çevre ve Kent Komisyonumuzla bu alandaki çalışmalarımızı yoğunlaştırdık.

Yapılan çalışmalar neticesinde orman alanlarının hiçbir şekilde prosedürlere uyulmadan yerel işbirlikçilere peşkeş çekildiğini gördük. Bunun da ‘güvenlik’ gerekçesiyle yapıldığını öğrendik. Bizlerin ve çevre aktivistlerinin sahaya çıkıp gözlem yapmasına izin verilmiyor. Ciddi anlamda bir doğa katliamı gerçekleşiyor.

Güvenlik’ gerekçesi öne sürülünce gözler kör, kulaklar sağır oluyor. Ulusal ve uluslararası kuruluşlar nasıl ki Kazdağları ve benzer talanlar söz konusu olduğunda tepkilerini ortaya koydularsa, bölgemizde yaşanan katliama da karşı olmalarını istiyoruz. Doğa savunucularının buraya da duyarlılık göstermesini ve bizlere destek olmasını istiyoruz. Maalesef bugüne kadar bu duyarlılık gösterilmedi.

Şırnak Barosu, ekolojik yıkıma karşı harekete geçmeleri için Greenpeace, Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) ve Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) gibi kuruluşlara başvurmuş; baronun başvurusuna yanıt veren Greenpeace, “Konu maalesef uzmanlık alanlarımızın dışında.”

Gündem