Sırrı Süreyya Önder’den Numan Kurtulmuş’a: Yargıtay’ın Can Atalay kararını yok hükmünde sayın

Sırrı Süreyya Önder’den Numan Kurtulmuş’a: Yargıtay’ın Can Atalay kararını yok hükmünde sayın
TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, Yargıtay’ın Can Atalay kararını “anayasal düzene dönük bir darbe girişimi” olarak değerlendirdi ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’tan kararın yok sayılmasını istedi.

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi için TBMM’ye gönderdiği karara dair TBMM Başkanlığına bir dilekçe sundu. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’tan bu kararın okutulmamasını isteyen Önder, kararın okutulması kararı alınması durumunda kendi nöbetinde bunu okutmayacağını bildirdi.

TBMM Başkanvekili ve HEDEP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in TBMM Başkanlığı’na sunduğu dilekçe şöyle:

“Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki AYM kararını uygulamayıp, üzerine bir de TBMM’ye “hükmü okutup, vekilliği düşürün” şeklindeki hukuk dışı yaklaşımını, anayasal düzene dönük bir darbe girişimi olarak değerlendiriyorum.

Sayın Başkan,

Halk iradesine, Anayasaya ve hukuka karşı geliştirilen bu fütursuzluk, başta siz olmak üzere bütün Meclis tarafından yok hükmünde sayılıp hak ettiği cevabı almalıdır.

Bu itibarla, anılan hüküm Meclis Genel Kurulunda okutulmayıp iade edilmelidir.

Aksi halde, kendi nöbetimde bunu okutmayı kabul etmeyeceğimi bildirmek isterim.

Bunun Anayasaya, evrensel hukuk ilkelerine ve ettiğim görev yeminine en uygun tutum olduğunu düşünüyorum.”

Ne olmuştu?

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi’nin tutuklu TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki tahliye edilmeli kararına uymama kararı almıştı. Ayrıca, ihlal kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunan Yargıtay, Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi için kararı TBMM’ye göndermişti.

Yüksek yargı arasındaki bu çatışma krize yol açarken, Cumhurbaşkanı Erdoğan yüksek yargı temsilcileri ile görüşeceğini açıklamıştı.

Öte yandan, CHP’den 20 milletvekili karara karşı dün akşam saatlerinde Genel Kurul’da nöbet eylemi başlatmış, İYİ Parti Yargıtay 3. Ceza Dairesi üyelerini Yargıtay ve HSK’ye şikayet etmişti. Avukatlar da bugün ellerinde Anayasa kitapçı ile Yargıtay’a yürüyüş düzenledi. (Kısa Dalga)

Gündem