Sırrı Süreyya Önder'e 'Erdoğan'ın geçmişi şaibelerle dolu' cümlesinden dolayı ikinci ceza

Sırrı Süreyya Önder'e 'Erdoğan'ın geçmişi şaibelerle dolu' cümlesinden dolayı ikinci ceza
HDP eski Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’e "devleti ve hükümeti aşağılamak" gerekçesiyle 5 ay hapis cezası verildi.

Eski HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, "Şaibelerle dolu bir siyasi geçmişe sahip olan Erdoğan emretti diye başlatılan bu yargılama faaliyetini kabul etmem mümkün değildir” sözleri nedeniyle yargılanmış ve “Cumhurbaşkanı’na hakaret etmekten” 10 ay hapis cezası verilmişti.

DAVA AÇILDI

Önder hakkında "şaibe" içeren sözleri ve Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde partisinin yaptığı mitinginde sarf ettiği sözler nedeniyle "devleti ve hükümeti ve yargı organlarını aşağılamaktan" dava açıldı.

Önder'in 2 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davanın karar duruşması, bugün Diyarbakır 4’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Önder’in katılmadığı duruşmada avukatı Serdar Çelebi hazır bulundu.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, savcı Önder’e 12’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde “Erdoğan’ın geçmişi şaibelerle dolu” sözlerinden dolayı ceza aldığı davanın “şaibe” kelimesinden olduğunu, söz konusu davada Önder’in sözlerinin devamında kullandığı “Erdoğan emretti diye başlatılan bu yargılama faaliyeti…” sözleriyle yargı organlarını aşağıladığını savundu.

Savcı, bu nedenlerle, mükerrerliğin olmadığını ileri sürdü. İddia makamı, Önder’in hem savcılık beyanındaki sözleri nedeniyle hem de HDP milletvekillerinin gözaltına alınmasının protesto edildiği 5 Kasım 2016'da Amed'in Rezan(Bağlar) ilçesinde yapılan mitingde kullandığı ifadelerle "devleti ve hükümeti ve yargı organlarını aşağılamaktan” 2 defa ayrı ayrı cezalandırılmasını istedi. İddia makamı, mütalaasında Önder’in hangi ifadesinin aşağılama içerdiğine ise açıklık getirmedi.

Çelebi, Önder’in gözaltındayken sarf ettiği “Erdoğan emretti diye başlatılan bu yargılama faaliyeti…” sözlerinin muhatabının savcılık olduğunu ve savcılığın da bir yargı organı olmadığını söyledi. Çelebi, "Mahkemelere talimat verilmez denmesine rağmen savcılıklara böyle bir yasak yoktur. Dolayısıyla bakanlığın soruşturmanın açılıp açılmadığına ilişkin beyan sunmuş olma ihtimali vardır. Savcılığa yapılmış böyle bir söylemden TCK 301 ile düzenlenen suça dair yasal şartlar oluşmaz. Bu nedenle beraatına karar verilmesini talep ediyoruz” dedi.

5 AY HAPİS CEZASI KARARI

Mahkeme, "Erdoğan’ın geçmişi şaibelerle dolu" sözlerinin mükerrerlik olduğunu işaret ederek, davanın reddine karar verdi. Mahkeme, Bağlar ilçesinde yapılan mitingde kullandığı ifadeleri nedeniyle Önder'e “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ve devletin yargı organlarını alenen aşağılamaktan" suçlamasıyla 5 ay hapis cezası verdi. Mahkeme cezanın hükmünün açıklanmasını geriye bıraktı.

Politika