Sisi-Erdoğan görüşmesi: Büyükelçiler atanacak

Sisi-Erdoğan görüşmesi: Büyükelçiler atanacak
İletişim Başkanlığı, "Ekonomi başta olmak üzere Türkiye-Mısır ilişkilerini derinleştirecek adımlar ve bölgesel meselelerin de ele alındığı görüşmede, iki lider karşılıklı olarak büyükelçi atanması hususunda mutabık kaldı” dedi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, yeniden cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak, tebrik etti. Görüşmede, büyükelçi ataması konusunda mutabık kalındığı belirtildi.

Görüşmeyi duyuran Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, “Mısır Cumhurbaşkanı es-Sisi, görüşmede, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden Cumhurbaşkanlığına seçilmesini kutlayarak, seçim sonuçlarının Türk halkı için hayırlı olmasını diledi. Ekonomi başta olmak üzere Türkiye-Mısır ilişkilerini derinleştirecek adımlar ve bölgesel meselelerin de ele alındığı görüşmede, iki lider karşılıklı olarak büyükelçi atanması hususunda mutabık kaldı” açıklaması yaptı.

Ne olmuştu?

Türkiye-Mısır ilişkileri, 11 yılın ardından yakın zamanda normalleşmeye başladı.

Mısır’da 2013 yılında, Müslüman Kardeşler’den Muhammed Mursi, darbeyle görevinden alınıp hapse atılmıştı. Yerine darbenin askeri lideri Sisi’nin gelmesi üzerine Türkiye, ülkedeki elçisini çekerek Mısır’la ilişkileri koparmıştı.

Konuşmalarında defalarca Sisi’yi hedef alan Erdoğan, 2022 Dünya Kupası vesilesiyle Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’nin daveti üzerine Doha’ya gitmiş, burada Sisi’yle el sıkışıp ayak üstü sohbet etmişti.

Bu gelişmeden sonra ikili ilişkilerin normalleştirilmesi yönünde mesajlar gelirken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 11 yılın arından geçtiğimiz Mart ayında Kahire’ye ziyaret gerçekleştirmiş, Mısır Dışişleri Bakanı Şukri de 6 Şubat depremleri sonrasında Türkiye'ye geçmiş olsun ziyaretinde bulunmuştu. (Kısa Dalga)

Politika