Sistem değişti: Hakemler nasıl atanıyor?

Sistem değişti: Hakemler nasıl atanıyor?
Süper Lig'de her yıl büyük tartışmalara yol açan hakem atamalarında artık yapay zeka kullanılıyor.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi göreve geldikten sonra, hakem atamalarında yen bir sisteme geçildi.

Yapay zeka kullanılan yeni sistemin ayrıntılarını anlatan Ajansspor'dan Cüneyt Muharremoğlu şunları sıraladı:

* Süper Lig'in ilk haftasında bütün hakemlerin datası sıfırdı. İlk üç hafta Süper Lig'de görev yapabilecek bütün hakemlere sırayla maç verildi.

* Her karşılaşmanın ligdeki durum, geçmişte yaşananlar bunun gibi kriterlerle göre önem derecesi belirleniyor. Önem derecesine göre maçı yönetecek hakemler arasından seçimi yapay zeka yapıyor. Karşılaşmalar çoğaldıkça hakemlerin notlarına göre sistemin daha iyi işleyeceği belirtiliyor.

* Hakemler maça atanırken bazı kıstaslar bulunuyor. Mesela bir kentin hakemi aynı kent takımının maçını yönetemiyor.

* Bir hakem maçını yönettiği bir takımın karşılaşmasına 3 hafta geçmeden atanamıyor.

* Karşılaşmayı iyi yöneten hakem bonus puan kazanıyor. Maç listesinde yer almaya devam ediyor. Bu kendisine hem yeni maç hem de para ödüllendirmesi olarak geri dönüyor.

* Hata yapan hakem ise cezaya giriyor. Maç yönetmediği için sadece aylık maaşıyla yetiniyor.

HAKEMLERİN BAŞARISI NASIL ÖLÇÜLÜYOR?

* Hakemleri değerlendiren gözlemciler konusunda radikal bir değişikliğe gidildi. Artık maçlarda birisi Riva'da olmak üzere iki gözlemci görev yapıyor.

* Hakemleri değerlendiren raporlama sistemi tamamen değiştirildi. Artık gözlemciler yüzlerce sorudan oluşan ve her gözlemciye ortak olarak verilen formu dolduruyor. Bu da hakemlerin öznel değil istatistik olarak değerlendirmesini sağlıyor.

* Gözlemcilerin doldurdukları formdan hakeme verilen notu yapay zeka otomatik olarak belirliyor. Yani gözlemciler kendileri not vermiyor.

* Riva'da bulunan ve karşılaşmayı yerinde takip eden gözlemcilerin verdiği notlar arasında yüzde 15'lik bir sapma varsa Merkez Hakem Komitesi Başkanı devreye giriyor. MHK Başkanı maçı değerlendiriyor. Hata yapan gözlemci aynı hakem gibi ceza alıyor ve maçlara bir süre atanmıyor. Ayrıca bu data sistemine işleniyor.

* İlk 2 haftada oynanan 18 maçta sadece bir karşılaşmada iki gözlemci bir hakemi farklı değerlendirdi. Orada da MHK Başkanı Sabri Çelik, karşılaşmayı tekrar izleyerek hatalı not veren gözlemciyi cezalandırdı.

* Hakemlerle ilgili tüm veriler bilgisayara yükleniyor ve buna göre performans derecesi ortaya çıkıyor. En formda hakemden en formsuz olanına hakem sıralaması bu şekilde oluşuyor.

Spor