Sıtma, şark çıbanı, kala azar...: 'Küresel ısınma ile tropikal bölge hastalıklarını daha sık göreceğiz'

Sıtma, şark çıbanı, kala azar...: 'Küresel ısınma ile tropikal bölge hastalıklarını daha sık göreceğiz'
Hacettepe Üniversitesi Alerji Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fuat Kalyoncu, iklim değişikliğinin giderek ağır sonuçlarının olacağını söyledi. Prof. Dr. Kalyoncu, "Görmediğimiz sıtma gibi, kala-azar gibi ya da leishmaniasis (şark çıbanı ve kala-azar) gibi Uzak Doğu'da görülen, oradan turistlerin getirdiği parazit hastalıkları daha sık görebileceğiz" dedi.

Hacettepe Üniversitesi Alerji Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fuat Kalyoncu, özellikle üst solunum yollarında görülen enfeksiyonların birden fazla faktörden kaynaklandığını söyledi.

"Bir sürü mikrop ve virüsten bahsedildiğini duyuyoruz. Hastanelerde artık karne gibi bir kağıt ile değişik isimlerle karşımıza geliyorlar" diyen Prof. Dr. Kalyoncu, "2 yıl evde kapalı kaldık, maskelerimizi taktık ve birazcık korunduk. Maskelerimizi çıkarınca bir anda çocuk ve erişkinler enfeksiyonun kucağına düştük. Solunum yolu enfeksiyonlarının her türü var şu anda. Mikroplarla olanlar da var virüslerle olanlar da var" dedi.

'Enfeksiyonların artması iklimle ilgili'

Prof. Dr. Kalyoncu, iklim değişikliğinin de solunum yolu enfeksiyonları ile ilişkili olduğunu söyleyerek şu bilgileri aktardı:

"Dünyanın iklimi giderek ısınıyor. İklim değişikliği böyle gittiği sürece hastalıkların profili değişecek. Küresel ısınma ile beraber tropikal bölgede, yani ekvatoral bölgedeki enfeksiyon ve paraziter hastalıklar yavaş yavaş kuzeye doğru kayacak. Herhalde biz de görmediğimiz sıtma gibi, kala-azar gibi ya da leishmaniasis (şark çıbanı) hastalığı gibi daha çok Uzak Doğu'da görülen, oradan turistlerin getirdiği parazit hastalıklarını daha sık görebileceğiz.

Bu, yine sıcak bölgelerde pandemilere neden olan daha ender virüs hastalıklarının Türkiye'de görülmesine neden olabilir. Bunun için mutlak suretle ilgili bölümlerin, başta Sağlık Bakanlığı'nın Turizm Bakanlığı ile beraber oturup ileriye yönelik çeşitli senaryolar üzerinde önlemler düşünmesi lazım. Bizden yurt dışına gidecek olup da geri geleceklere "oradan hastalık getirmesinler" diye bazı planların yapılması lazım." (DHA)

Yaşam