Siyanürlü atık havuzu uzmanların uyardığı fay zonu üzerinde

Siyanürlü atık havuzu uzmanların uyardığı fay zonu üzerinde
Madende siyanür dahil 66 milyon ton kimyasal içeren atık havuzu bulunuyor.

Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çöpler Anagold altın madeni aktif bir fay hattı zonu üzerine kurulu. Prof. Dr. Naci Görür, bu fay ile ilgili 7 üzerinde deprem beklediğini söyledi.

Diken’den Ayşegül Kasap’ın haberine göre, altın madeni, Bingöl Yedisu fay zonunda bulunuyor. 27 Mayıs 2022’de bu fayda meydana gelen kırılmayla 4,1 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti.

Bu depremden sonra Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabından açıklama yaparak, “Yeşilgöl-Yedisu/Bingöl’de 4,1 deprem oldu. Deprem Erzincan-Karlıova arasındaki ‘Yedisu Fay Zonu’nda. Bu zonda en az 7 büyüklükte bir deprem bekliyoruz. Bu zon içindeki ve yakınlarındaki yerleşim merkezlerinde deprem risk yönetimi ve zarar azaltıcı çalışmalar yapılmalı” demişti.

Uyarılar üzerine Av. İsmail Hakkı Atal, 30 Mayıs 2022’de valiliğe idari başvuruda bulunarak, ivedilikle önlem alınmasını talep etti.

Valilik adım atmazken, 1400 dönüm (yaklaşık 200 futbol sahası) büyüklüğünde atık havuzunun üç katına çıkarılmasına onay verildi. Madende siyanür dahil 66 milyon ton kimyasal içeren atık havuzu bulunuyor.

Atık havuzu Fırat Nehri’ne sadece 700 metre uzaklıkta. Depreme dayanıklı olup olmadığı ise bilinmiyor. (Kısa Dalga)

Gündem