Siyasiler çocuk istismarına ne dedi?

Siyasiler çocuk istismarına ne dedi?
“Evlendirme” adı altında uygulanan çocuk istismarını neredeyse tüm siyasi parti liderleri sert bir dille kınadı. İktidardaki AKP’den ise günler sonra açıklama geldi.

Hiranur Vakfı şeyhi Yusuf Ziya Gümüşel’in kızını 6 yaşındayken imam nikâhıyla evlendirmesine tepkiler sürüyor.

Birgün yazarı Timur Soykan’ın olayı 3 Aralık’ta gündeme getirmesinden bu yana kamuoyunda yoğun tepki oluşurken, neredeyse tüm siyasi parti liderleri çocuk istismarını sert bir dille kınadı.

İktidardaki AKP’den ise günler sonra açıklama geldi. AKP Sözcüsü Ömer Çelik’in dünkü açıklamasından sonra, bugün de Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Çalışma Bakanı Vedat Bilgin kınama açıklamaları yaptılar.

MHP’den ise ancak bugün açıklama geldi.

Tek açıklama yapmayan parti, Saadet Partisi oldu.

Siyasi parti liderleri ile çeşitli siyasi partilerin konuya ilişkin açıklamalarını derledik:

AKP Sözcüsü Ömer Çelik:

Basın yayın organlarında bir çocuğun 6 yaşındayken cinsel istismara maruz kaldığı yönündeki haberleri çok yakından takip ediyoruz. Çocukların istismarını lanetliyoruz. Çocukların istismar edilmesi, asla affedilmeyecek lanetli bir suçtur. Mağdurun yanında olacağız ve her türlü desteği vereceğiz. Mağdur her kimse yanındayız, suçlu her kimse karşısındayız. Devam eden hukuki süreçte çocuklarımızın üstün yararının gözetileceğine eminiz. Hukuki süreci en yakın şekilde takip edeceğiz. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'mız da konuyla ilgili açıklama yapmış, İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davaya müdahil olmuştur.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçaroğlu:

6 yaşında çocuk!

Bunu yapan, buna göz yuman, bunun sistemini kuran şerefsizdir ve haysiyetsizdir!

Şerefsiz ve haysiyetsiz muamelesi de görecektir!

Hak ettiğinizi bulacaksınız!

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka:

Tarikatlarda, vakıflarda ve cemaatlerde gündeme gelen hiçbir istismar skandalında susmadık! Susmayacağız!

Çocuk istismarını meşrulaştırmaya çalışan, laik ve demokratik bir ülke olduğumuz gerçeğini yok saymaya çalışan zihniyetin karşısında dimdik durduk, duracağız!

Çocuk istismarı suçtur! NOKTA.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş:

İsmailağa Cemaatine bağlı Hiranur Vakfı Kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kızını imam nikâhıyla evlendirmesi yayın organlarında tartışılıyor ama ilgili bakanlıklar çıt çıkarmadı. Bu çok ağır bir vakadır. Kabul edilebilir bir tarafı yoktur. En ağır ceza ile cezalandırılması gerekiyor. Kovuşturmaya yer olmadığına karar veren kişi hakkında da derhal soruşturma açılması gerekiyor. Çocukların yargı eliyle istismarına göz yumulmasını dehşetle karşıladık.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener:

Dini bir cemaatin kisvesi altında, 6 yaşındaki küçücük bir çocuğumuza yaşatılanlar;

Büyük bir sapkınlıktır, çürümüşlüktür ve düpedüz tecavüzdür!

Bu alçaklığın örtbas edilmesine asla izin vermeyeceğiz!

Evlatlarımızı tüm kirli ellerden her daim koruyacağız!

MHP Grup Başkanvekili Levent Bülbül:

Bu suçu işleyenler hangi sınıf ve zümreye, hangi cemaate, ne olursa olsun, kim olursa olsun. İdam söz konusu olacaksa haklarında en ağır ceza ne gerekiyorsa yapılsın diye biz bunu defaatle söyledik. Burada bir kere daha tekrar ediyorum. Bu vicdanları yaralayan, topluma kan ağlatan çok acı şeyler bunlar.

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş:

Burada organize bir tecavüz, organize bir istismar, organize bir şiddet var. Bu sapıklar MEB’de bile sözde değerler eğitimi diye ders anlatıyorlar. Çocuklarımızın okuluna giriyorlar. Bunların kaçak yapılarına ruhsatlar veriliyor. Bunların belediyelerden ve merkezi bütçeden para aldıklarını biliyoruz. Bunlar suç işlediğinde mahkemeler çalışmıyor, emniyet çalışmıyor. Bunları, bunların para kaynaklarını, devletteki dayanaklarını, siyasi destekçilerini söküp atmadan hiçbir şey düzelmez. Bu karanlıkla ancak laiklikle başa çıkabiliriz."

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici:

Çocuklarımıza yönelik şiddet, taciz ve cinsel istismarı lânetliyorum. Bunları yapanların ve aracılık edenlerin, idam dahil olmak üzere, en ağır cezalara çarptırılmaları için gerekli düzenlemeler ivedilikle yapılmalıdır.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan:

6 yaşındaki çocuğu istismar etmek alçaklıktır, zulümdür. Bunun adı açıkça tecavüzdür. Biz var gücümüzle adalet arayan H.K.G.’nin yanındayız. #Çocukistismarı bu topraklardan silinene kadar da mücadelemizi sürdüreceğiz.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu:

6 yaşında bir kız çocuğuna cinsel dürtüyle yaklaşmak ağır bir insanlık suçudur. Bu konu derhal aydınlatılmalı, akıllarını ve vicdanlarını yitirerek bu suça ortak olan sorumlular en ağır şekilde cezalandırılmalıdır.

Halkevci Kadınlar:

İsmailağa Tarikatında 6 yaşında bir kız çocuğu 29 yaşında biri ile "evlendirilme" adı altında istismar ediliyor. 14 yaşındaki ilk şikayeti tarikat aracılığıyla örtbas ediliyor.

Tarikat ve cemaatlerin sırtını sıvazlayan AKP iktidarı, fetvalarıyla istismarı meşrulaştıran Diyanet bu suçun ortağıdır. Dinci gerici bu ittifakı feminist laiklik mücadelemizle dağıtacağız.

Sol Parti:

BirGün gazetesinin ortaya çıkardığı İsmailağa tarikatında yıllarca süren çocuk istismarı, ülkemizin en küçüğünden en büyüğüne kadar esir edilmeye çalışıldığı karanlığın bir parçasıdır.

Genç yaşında Enes Kara’yı intihara sürükleyen karanlık ile bugün ortaya çıkan skandalın failleri aynıdır. Bu tarikatlara, cemaatlere devletin tüm imkanlarını sağlayan, devlet bürokrasisinin korumasına alan siyasi iktidar bu suçun ortağıdır.

Ülkemizi bu karanlıktan kurtarmak, çocuklarımızı, gençlerimizi güvenli bir geleceğe kavuşturmak için, gericiliğe karşı istisnasız mücadele edilmelidir.

EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz:

6 yaşında çocuğun “evlendirilmesi” diye bir şey olmaz. Bu düpedüz #cocukistismarı’dır! Münferit değil gerici zihniyet ve sistem sorunudur. Tarikatlarla iç içe geçmiş devlet mekanizmasında çocuklarımız güvende değil.

Bu düzen değişecek, gerçek laiklik ellerimizde yükselecek.

Toplumsal Özgürlük Partisi:

Failler ve sorumluluk zincirindeki herkes yargılansın, çocukları koruyacak olan sözleşmeler derhal uygulansın! #çocukhakları #cocukistismarı #HiranurVakfı #Lanzarote

Sosyalist Meclisler Federasyonu:

Tarikatler ve cemaatler AKP/Erdoğan iktidarı tarafından destekleniyor. Hiranur Vakfı gibi gerici odakların işledikleri suçlar iktidar yargısı tarafından sümen altı ediliyor. Geleceğimiz üzerindeki faşist ve gerici ablukayı örgütlenerek dağıtacağız.

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce:

6 yaşındaki bir kız çocuğunu evlendirmek #cocukistismarı'dır. İnsanlığa sığmayan, ahlaksızca ve alçakça bir durumdur.

Bu suçu işleyen, görmezden gelen, üstünü kapatan kim varsa yargı önünde hesap vermelidir. Kirli ellerinizi çocuklarımızın üstünden çekin!

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ:

İsmail Ağa Tatikatı önde gelenlerinden Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kızını 29 yaşındaki müridiyle evlendirdiği, kız 14 yaşındayken başlatılan soruşturmada kemik yaşı testine 21 yaşındaki başka bir kadın sokulduğu ve olayın örtbas edildiği anlaşıldı. Allah belanızı versin.

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal:

Nerede yeri var bu rezaletin?

Ne dinde ne de herhangi bir inançta...

Ne Türklükte ne insanlıkta...

Tırnaklarım avuçlarımı yırtıyor, dudaklarıma kan oturdu, "öfke" sözcüğü yetmiyor hâlimi anlatmaya!

Gündem