Soma davası: Patron izinde, iki mühendis hapiste

Soma davası: Patron izinde, iki mühendis hapiste
301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma faciası davasında patron Can Gürkan, 5 yıl cezaevinde kaldığı için Covid-19 izninden faydalanıyor. Cezaları onanan iki mühendis ise daha önce cezaevinde kalmadığı için tutuklandı.

Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'te 301 işçinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan maden faciasıyla ilgili davada çıkan kararın Yargıtay tarafından onanmasının ardından, hakkında 12 yıl 6 ay hapis cezası verilen iki mühendis yakalanarak cezaevine konuldu. 20 yıl hapis cezasına çarptırılan madenin patronu Can Gürkan ise Kovid-19 izni sayesinde şimdilik hapse girmekten kurtuldu.

Independent Türkçe'den Can Bursalı'nın haberine göre Yargıtay'ın 8 Nisan'da oy çokluğuyla onadığı karara kapsamında Türkiye Kömür İşletmeleri Baş Kontrolörleri Adem Ormanoğlu ve Efkan Kurt'a 12 yıl 6 ay hapis cezası verildi. İki mühendis hakkında verilen hapis cezalarının infazı için müzekkere çıkartıldı.

Savcılık tutanağına göre, hükümlü olan iki mühendis kendileri teslim olmadı, polis tarafından yakalandı. Mühendisler, verilen cezanın infazı için hapishaneye konuldu. İki mühendis, yaklaşık 3 yıl hapiste kalacak.

20 yıl hapis cezası alan Can Gürkan'la ilgili ise, Yargıtay'ın onama kararından hemen sonra infaz yazısı savcılığa gönderildi. Avukat Kadir Çekin'in verdiği bilgiye göre, Gürkan facianın yaşandığı 2014'ten 2019 yılına kadar hapishanede kaldığı için hükümlülere verilen Kovid-19 izninden faydalanıyor.

Bazı suçlardan hüküm giymiş kişilere verilen Kovid-19 izni, 31 Mayıs 2022'den 31 Temmuz 2023'e kadar uzatıldığı için Gürkan bu dönemde cezaevine girmeyecek. İnfaz düzenlemesinden de yararlanan Gürkan'a verilen 20 yıllık hapis cezasının yarısı düşülüyor. Hapiste geçirdiği süre ve 3 yıllık denetimli serbestlik hakkı da eklendiğinde geriye yaklaşık 2 yıllık infazı kalan Gürkan, Kovid-19 izinlerinin bitmesinin ardından kalan cezasını tamamlamak üzere cezaevine girecek.

Gündem