Son 6 yılda Türkiye’deki her 42 kişiden biri ‘teröristlikle’ suçlandı

Son 6 yılda Türkiye’deki her 42 kişiden biri ‘teröristlikle’ suçlandı
Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre, 2016-2020 yılları arasında terör örgütü üyeliğinden soruşturma sayısı 1 milyon 576 bin oldu. 2021’de ise bu sayı 25 bin 448 oldu. 2022'de bu sayının 2.5 milyona yaklaşmış olduğu öğrenildi.

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, yürütülen terör soruşturmalarıyla ilgili verileri değerlendirdi. Toprak, siyasi baskılar nedeniyle iltica başvurularının görülmemiş seviyelerde olduğunu vurguladığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Adalet Bakanlığı istatistiklerine göre 2021 sonu itibarıyla savcılıklarca yürütülen terör soruşturması dosyalarının sayısı 1 milyon 768 bin. 2022’de muhtemelen bu sayı devreden dosyalarla 2,5 milyona ulaşacak. Ülkedeki her 42 kişiden birini terörist gören bir iktidarın en son vaat edebileceği şey adalettir.

'Her 42 kişiden birisi terörist mi (?)'

İçişleri Bakanlığı artık rutinleşen bir adımla, Ataşehir, Mersin Büyükşehir belediyelerinden sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne de (İBB) terörle ‘iltisaklı-irtibatlı kişileri istihdam’ gerekçesiyle soruşturma yürüterek savcılığa suç duyurusunda bulundu. İktidarın önüne geleni terörle, terör bağlantısıyla itham etmesi sıradan bir icraata dönüşürken, Adalet Bakanlığı Adli Sivil ve İstatistik Genel Müdürlüğü 2021 yılı raporuna göre Cumhuriyet savcılıklarında Terörle Mücadele Kanunu (TMK) çerçevesinde yürütülen terör soruşturmalarının sayısı 1 milyon 768 bin. Diğer deyişle yaklaşık 2 milyon kişi, muhtemelen bazı dosyalarda örgüt iddiasıyla daha fazla sayıda kişi terör soruşturması altında. 85 milyon nüfuslu Türkiye’de her 42 kişiden birisi iktidara ve savcılara göre terörist, terör zanlısı, terörle bağlantılı veya irtibatlı!

Bu kadar çok terörist vatandaşın olduğu, soruşturulduğu, yargılandığı bir ülkeyi yönetenler apaçık görüldüğü gibi terör suçlamasını en kullanışlı siyasi malzemeye, yargıyı da bu doğrultuda en verimli araca dönüştürmüş.” (Kısa Dalga)

Politika