Son araştırma yayınlandı: Bir kişinin kararını göz hareketlerinden anlayabilirsiniz

Son araştırma yayınlandı: Bir kişinin kararını göz hareketlerinden anlayabilirsiniz
Son araştırmaya göre, gözler bir konuyla ilgili nihai kararı vermeden önce bile, tercih ettikleri seçeneğe bakarken daha hızlı hareket ediyor.

ABD'li bilim insanları, insanların ufak göz hareketlerine bakarak akıllarından geçenlerin anlaşılabileceğini söylüyor. Buna göre insanlar iki seçenek arasında kaldığında, her birinin artılarını ve eksilerini düşünürken gözlerini birkaç kez sağa ve sola doğru hızla oynatıyor. Independent Türkçe'deki çeviri habere göre araştırmanın başyazarı Colin Korbisch, "Kolların veya bacakların aksine, göz hareketlerinin hızı neredeyse tamamen istemsizdir" dedi.

John Hopkins ve Colorado Boulder Üniversitesi'nden araştırma ekibi, 22 katılımcıyla bir deney yaptı. Bir koşu bandında yürümeleri istenen katılımcılara iki ayar seçeneği sunuldu. Kısa süreli olan ilk ayarda koşu bandı dikleşiyor, diğerinde ise düz bant üzerinde daha uzun süre yürümeleri gerekiyordu. Katılımcılara iki seçeneği gözlerinin önünde canlandırmaları için birkaç saniye verilirken, yüksek hızlı kamerayla göz hareketleri takip edildi.

Bunun sonucunda katılımcıların gözlerinin, nihai kararı vermeden önce bile, tercih ettikleri seçeneğe bakarken daha hızlı hareket ettiği anlaşıldı. Hatta gözleri ne kadar şiddetli hareket ediyorsa o seçeneği o kadar çok istiyorlardı.

Hakemli bilimsel dergi Current Biology'de yayımlanan araştırmanın yazarlarından Alaa Ahmed, "Başlangıçta, her iki seçeneğin de seğirmeleri benzer şekilde şiddetliydi. Sonra zaman geçtikçe, bu şiddet arttı ve sonunda tercih ettikleri seçeneği düşündüklerinde daha da hızlı hale geldi" diye konuştu.

Teknoloji