Son bir yılda cezaevlerinde 73 kişi hayatını kaybetti

Son bir yılda cezaevlerinde 73 kişi hayatını kaybetti
HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun hazırladığı rapora göre, son bir yılda cezaevlerinde en az 73 kişi hayatını kaybetti.

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Cezaevinde Hayatını Kaybedenler” raporunu açıkladı.

Rapora göre son bir yılda, (1 Aralık 2021 - 1 Aralık 2022) en az 73 kişi hayatını kaybetti. Bu kişilerden 34 kişinin intihar ettiği ileri sürüldü. 39’u ise hasta tutuklu.

Yaşamını yitiren tutuklu ve hükümlülerden 3'ü kadın, 70'i erkek.

“Cezaevleri ölüm evlerine döndü”

Rapora dair açıklama yapan Gergerlioğlu, “Bu ilan ettiğimiz sayılar bizim kendi imkânlarımız derlediğimiz, mahpus yakınlarının veya avukatların bize ilettiği sayılardır. Cezaevleri, Adalet Bakanlığı hiçbir şekilde açıklama yapmıyor” dedi.

İntihar olarak açıklanan ölümlerin şüpheli olduğunu belirten Gergerlioğlu, hasta tutuklularla ilgili ise “Hem fiziksel hem de psikolojik olarak yeterli tedavi imkânı bulunmadığı için mahpuslar hayatlarını kaybediyorlar. Bu da çok büyük dramlara neden oluyor” diye konuştu.

“Cezaevleri ölüm evlerine döndü” diyen Gergerlioğlu, Adalet Bakanlığı’nı “Zulümat Bakanlığı” olarak tanımladı ve şöyle dedi: “Şu anda Zulümat Bakanlığı’nın uygulamaları nedeniyle mahpuslar hayatlarını cezaevlerinde kaybediyorlar ve bu inanılmaz bir sayıya ulaşmış durumda.”

Gergerlioğlu, aynı politikaların devam etmesi durumunda cezaevlerinde ölümlerin artabileceği uyarısında bulundu.

Gündem