SON DAKİKA/ HDP’li Gergerlioğlu hakkındaki karar, Meclis’te okundu, milletvekilliği düşürüldü

SON DAKİKA/ HDP’li Gergerlioğlu hakkındaki karar, Meclis’te okundu, milletvekilliği düşürüldü
HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında verilen yargı kararı, bugün TBMM Genel Kurulu’nda okundu. Böylece Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düştü. Gergerlioğlu, "Barış istemek suç değildir" dedi.





TBMM Genel Kurulu’nda Yargıtay’ın, 2 yıl 6 aylık hapis cezasını onamasının ardından HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun hakkındaki karar okundu. Gergerlioğlu, Leyla Güven, Musa Farisoğulları ve Enis Berberoğlu’ndan sonra milletvekilliği düşürülen dördüncü isim oldu. Gergerlioğlu, "TBMM'ye darbeye karşı direneceğim, milletin iradesi ayaklar altına alınamaz. Barış istemek suç değildir. Ben milletin vekiliyim. Baştan sona hukuksuzluk yaşanmıştır. Milletin kalbindeyim.
TBMM Genel Kurulu'nu terk etmiyorum. Hiçbir yere gitmiyorum" dedi. 


Anayasaya göre, hakkındaki kesinleşmiş yargı kararı TBMM Genel Kurulu'nda okutulan meclis üyesinin milletvekilli de sona eriyor.

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Gergerlioğlu’nun AYM başvurusuyla ilgili sürecin beklenmeyeceğini açıklamıştı.

MHP’li Celal Adan’ın Meclis Başkanvekili olarak yönettiği oturumda, HDP’li Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşürüldü.

HDP: Meclise darbedir

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, karar okunmadan önce Genel Kurul'da Meclis Başkanvekiline "Bu tezkereyi okumayın. AYM kararını bekleyin. Gergerlioğlu'nun bir tweet paylaştığı için milletvekilliği düşürülmek isteniyor. Bu egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olduğu yazılı Meclis'e darbedir" diye seslendi. 

CHP: Anayasa'ya aykırı

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da Enis Berberoğlu kararını örnek göstererek Gergerlioğlu'nun hakkındaki işlemin Anayasa'ya aykırı olduğunu söyledi. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç ise “Hangi siyasi partiye mensup olursa olsun, hiçbir milletvekilinin, milletvekilliği süresi bitmedikten sonra milletvekilliğinin düşürülmesi doğru değildir" diye konuştu. 

Babacan, Sancar'ı arayarak destek mesajı verdi

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ı arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti. Halk iradesinin hukuksuz yöntemlerle gasp edilmesinin demokrasiye aykırı olduğu değerlendirmesi yapılan görüşmede, bu yöntemin ülkeye zarar verdiği ifade edildi. Babacan, “Arkadaşımız, milletvekilimiz Mustafa Yeneroğlu Meclis’te. Biz de sizin yanınızdayız. Bu haksız kararı kuvvetli bir şekilde kınıyoruz” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda milletvekilliği düşürülen Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun ismi, Meclis'in resmi internet sitesindeki “27. Dönem Milletvekilleri” listesinden çıkarıldı.









 

Gündem