Son kamuoyu araştırması: Sansür yasası halkı ikiye böldü

Son kamuoyu araştırması: Sansür yasası halkı ikiye böldü
Metropoll Araştırma Şirketi, sansür yasasını halka sordu. Özer Sencar, "Yasanın amacı konusunda halkımız ikiye bölünmüştür" dedi.

"Dezenformasyonla mücadele düzenlemesi" adı ile Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, muhalefetin itirazlarına karşın AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşmıştı. Basın meslek örgütlerinin ve muhalefetin tepki gösterdiği kanun kamuoyunda 'sansür yasası' olarak anılıyor.

Yasanın en tartışılan maddesi ise 29’uncu maddesi. Bu maddeyle, “halkı yanıltıcı bilgi yayma suçu” nedeniyle gazeteciler ve sosyal medya kullanıcılarının 3 yıla kadar hapis cezası almasının önü açıldı. Ayrıca haklarında dava açılacak kişiler tutuklu yargılanabilecek.

MetroPoll Araştırma Şirketi, bu yasayı kamuoyuna sordu. Şirket sahibi Özer Sencar'ın paylaşımına göre kamuoyunun görüşü şöyle:

"Yalan haberleri engellemek" diyenler partilere göre dağılımı şöyle:
AKP: 68,9
CHP: 16,6
İYİ Parti: 22,1
HDP: 14,9
MHP: 75,8
SP: 29,2
DEVA: 19,2
Kararsızım: 56,0


"Muhalefeti susturmak" diyenler ise şöyle:
AKP: 18,9
CHP: 69.3
İYİ Parti: 70,6
HDP: 78,8
MHP: 12,9
SP: 66,7
DEVA: 61,5
Kararsızım: 24,4

Sencar'ın sonuçlarla ilgili değerlendirmesi de şöyle: "Yasanın amacı konusunda halkımız ikiye bölünmüştür. Muhalif seçmenlerin çoğunluğu yasanın muhalefeti susturmak amacıyla getirildiğini düşünürken
Cumhur İttifakı seçmenlerinin %70'inden fazlası yalan haberleri engellemek
için getirildiğini ifade etmiştir."

Gündem