AYM, gazetecilere gözaltıların önünü açan maddeyi gelecek ay görüşecek

AYM, gazetecilere gözaltıların önünü açan maddeyi gelecek ay görüşecek
Anayasa Mahkemesi, gazeteci Tolga Şardan’ın tutuklandığı, daha önce pek çok kişinin gözaltına alındığı "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçuna 3 yıla kadar hapis cezası öngören 217/A maddesinin iptali istemini 8 Kasım'da Genel Kurul’da ele alacak.

Anayasa Mahkemesi (AYM), gazeteciler başta olmak üzere toplumun tepkisine rağmen çıkarılan ve Sansür Yasası olarak adlandırılan "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" düzenlemesini 8 Kasım’da görüşecek. CHP, düzenlemenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle AYM’ye başvurmuştu. Söz konusu düzenleme gerekçe gösterilerek son olarak gazeteci Tolga Şardan tutuklanmış, Dinçer Gökçe ise gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

CHP, kamuoyunda “Sansür Yasası” olarak bilinen ve geçen yıl yürürlüğe giren Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 29. maddesiyle Türk Ceza Kanunu’na eklenen 217/A maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu.

Anayasa Mahkemesi’nin internet sitesinde yer alan Genel Kurul gündem takvimine göre, söz konusu başvuru 8 Kasım Çarşamba günü AYM Genel Kurulu’nda ele alınacak.

3 yıla kadar hapis öngörüyor

TCK'ye eklenen 217/A maddesi şöyle:

"Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma: (1) Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. (2) Fail, suçu gerçek kimliğini gizleyerek veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlemesi halinde, birinci fıkraya göre verilen ceza yarı oranında artırılır."

Son olarak Tolga Şardan tutuklandı

217/A maddesi kapsamında daha önce gazeteciler gözaltına alınmışken, son olarak T24 yazarı Tolga Şardan, “MİT'in Cumhurbaşkanlığı'na sunduğu yargı raporunda neler var?” başlıklı yazısı nedeniyle dün gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı.

Halktv.com.tr muhabiri Dinçer Gökçe de “Çete lideri olmakla suçlanan Turhan Döner ve Emirhan Döner'e tahliye kararı” başlıklı haberi nedeniyle aynı maddeden suçlanarak gazete binasından gözaltına alınmış, adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. (Kısa Dalga)

Gündem