'Sosyal medyada hakaret' davalarına savcı yorumu: İş soyguna döndü

'Sosyal medyada hakaret' davalarına savcı yorumu: İş soyguna döndü
Sosyal medyada hakaret davaları özellikle sanatçılar tarafından 'gelir kapısı'na çevrildi. Bir savcı, “İş bir anlamında soyguna dönmüş durumda" dedi.

Sosyal medyadaki hakaretler gerekçesiyle sanatçıların, siyasilerin, gazetecilerin avukatları her hafta onlarca şikayet dilekçesi veriyor.

Halk TV'den Seyhan Avşar'ın haberine göre soruşturma sürecinde taraflar uzlaştırma masasına oturuyor. Bu aşamada şikayet edilenden en az 1000 lira isteniyor.

Eğer uzlaşmaz sağlanamazsa dava açılıyor; sanık hem ceza alıyor hem de 9 bin 200 liralık vekalet ücretini ödemek zorunda kalabiliyor.

En yüksek 10 bin lira

Uzlaştırma bürosunda görevli cumhuriyet savcısı şunları söyledi: “Uzlaşmanın bir limiti yok. Şikayetçinin avukatı şüpheliden ne kadar koparabilirse. Genellikle dosyalarımızda 2 bin lira ile 10 bin arasındaki fiyatlarda uzlaşıyorlar. Bu durumda dosya hakkında takipsizlik kararı verip kapatıyoruz. Uzlaşamazlarsa şüpheli hakkında 3 ay 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açılıyor. Mahkeme bir ceza hükmü kuruyor. Ayrıca müşteki avukatına vekalet ücreti ödenmesine hükmediyor.

'Ünlülerin haberi yok'

“İş bir anlamında soyguna dönmüş durumda. Aslında pek çok dosyada ünlülere yapılan hakaretten ünlülerin haberi yok. Ünlü ismin kendisine yapılan hakaretleri tek tek görüp tespit etmesi mümkün değil. Yasada boşluk var. Sosyal medyaya yönelik hakaret düzenlemesi yapılarak idari para cezası çıkarılmalı. Şüpheliden alınan paranın devletin kasasına gireceği bir düzenleme yapılmalı."

Sosyal medyada hakaret eden kişilerin genellikle işi gücü az olan ya da emekli şahıslardan oluştuğunu aktaran savcı, “Sağcı solcuya, solcu sağcıya küfrediyor. Şimdi bu iş bir kazanca dönüşünce şöyle de bir durum yaşanıyor. Ünlü isme yapılan hakaret oranı düştüyse hemen halkı öfkelendirecek bir şeyler yapıyor ünlü kişi böylelikle açacağı yeni dosyaları yaratmış oluyor” ifadelerini kullandı. (Kısa Dalga)

Gündem