'Sosyetik' girişimci Madrid Belediyesi'ni dolandırdı

'Sosyetik' girişimci Madrid Belediyesi'ni dolandırdı
İspanya'nın başkenti Madrid'de belediyenin, pandemi sürecinde 'aristokrat' bir girişimci ve ortağı tarafından dolandırıldığı ortaya çıktı. Belediyeye sağlık malzemesi satıp yüz binlerce euro komisyon alan ikilinin, parayı lüks oteller, evler ve arabalara harcadığı açıklandı.

İspanya, 'aristokrat' bir girişimci ile ortağının, pandeminin en ağır döneminde Madrid Belediyesi'ne sattıkları sağlık malzemelerinden yüz binlerce euroluk yasadışı kazanç elde ettiği iddiasını konuşuyor. Yolsuzlukla Mücadele Savcılığı, babası bir dük olan Luis Medina ile ortağı Alberto Luceno'nun aldığı komisyonların araştırılacağını açıkladı.

Buna göre, ülke 'sosyetesi'nin tanınmış isimlerinden olan Medina ve Luceno, başkent Madrid'in belediyesine 12 milyon euro değerinde eldiven, maske ve hızlı maske kiti sattı. Belediye ikili ile 1 milyon adet N95 maske, 2.5 adet eldiven ve 250 bin adet test kiti almaları için anlaşırken, Medina ve Luceno'nun bu süreçte yüzde 60 ila 70 oranında komisyonu cebe indirdiği açıklandı.

Savcılık açıklamasına göre Luceno, aldığı 5.1 milyon euroluk komisyonun bir kısmını ortağından da sakladı. Dahası, eldivenler ile testlerin kriterleri karşılamadığı belirtildi.

ÜÇ ROLEX, BİR YAT, 12 LÜKS ARABA

İkilinin aldıkları komisyonla lüks bir hayat sürdüğü de açıklandı. Savcılığa göre Medina, dük olan babasının ailesine atıfla 'Feria' adında bir yat satın aldı. Luceno ise üç Rolex saat, aralarında birkaç Aston Martin, bir Ferrari ve bir Lamborghini'nin bulunduğu 12 lüks araba, Madrid'in pahalı bir bölgesinde de bir daire aldı.

Savcılıktan yapılan açıklamaya göre ikili, pandemi sürecinde 'abartılı ve gayrımeşru bir ekonomik çıkar' sağlamak, nitelikli dolandırıcılık, sahtecilik ve para aklamakla suçlanıyor. Savcılık Luceno'nun, sağlık malzemelerinin tedarikçi şirketinin tek temsilcisi olduğunu iddia ederek yalan söylediğini de vurguladı.

'ALDIĞIM KOMİSYON YASAL'

Madrid Belediyesi'yle kendisi temasa geçip Luceno'yu tedarikçi olarak önerdiği belirtilen Medina ise iddiaları reddetti. İspanyol haber sitesi El Confidencial'a konuşan Medina, 1 milyon euro değerindeki komisyonun yasal olduğunu savunarak "Birçok kişinin bundan hoşlanmamasını anlıyorum. Ama bu, kontratın yüzde 8'i. Birçok defa kesilen normal aracılık ücreti" dedi.

BELEDİYE BAŞKANI KENDİNİ SAVUNDU

Pandemide en ağır kayıpları veren Avrupa ülkelerinden biri olarak İspanya'yı ayağa kaldıran skandalın ardından, Madrid Belediye Başkanı Jose Luis Martinez Almeida'ya istifa çağrıları yapılıyor. Almeida ise kontratın bir hata olduğunu kabul etmekle beraber, bahsi geçen dönemde her yerdeki yetkililerin sağlık malzemesi bulmakta zorlandığını belirterek belediyeyi savundu. Almeida, "O dönem elimizdeki bilgilere ve içinde bulunduğumuz duruma bakıldığında, belediyenin teknisyenlerinin aldığı kararı tamamen destekliyorum. Paranın buraya gideceğini bilmiyorduk" dedi. (Kısa Dalga)

Dünya